A gyógyszerekbe menekültek az amerikaiak: soha nem haltak meg ennyien túladagolásban

Elemzések2021. júl. 23.Sz.A.

A koronavírus miatti lezárások idején soha nem látott mértékben szedte áldozatait a gyógyszer- és drogtúladagolás is: egyharmadával nőtt az opiátokban elhunyt amerikaiak száma. Soha ennyien nem haltak meg túladagolásban.

Hivatalos adatok szerint tavaly, egyetlen év leforgása alatt rekordszámú, 93.331 amerikai vesztette életét drogtúladagolásban. Ez 29 százalékkal több az előző évhez képest, amikor ez a szám 70.630 volt.

Szakértők szerint a számok emelkedése szorosan összefügg a szintetikus opioidok, leginkább a fentanil elterjedésével.

Bár az elmúlt években folyamatosan nőt a drogtúladagolásban meghaltak száma az USA-ban, a 2020-as év mégis hatalmas ugrást jelentett. Ez nem utolsó sorban a pandémiának is köszönhető, ugyanis a járványügyi intézkedések keretében

több lehetséges támogató közeg vált elérhetetlenné, vagy csak korlátozottan elérhetővé a drogproblémákkal küzdők számára.

Ilyenek az anonim drogfüggők csoportjai, vagy az olyan helyszínek, ahol orvosi felügyelet mellett használnak drogokat az érintettek - írja az Economist.

Így azok is visszaeshettek, akik már korábban letették ezeket a drogokat, vagy sikerült csökkenteniük a használt gyógyszermennyiséget.

Ugyanakkor a magány és elszigeteltség sem elhanyagolható tényezők, melyek a karantén elkerülhetetlen velejárói. Sokak számára a kábítószerek jelentettek menekülési lehetőséget. Ennek segítségével próbáltak megküzdeni a pandémia okozta szorongással, illetve depresszióval.

Bár a számok önmagukban is riasztók, egy másik súlyos jelenségre is felhívják a figyelmet.

A halállal végződő túladagolások kétharmada összeköthető volt szintetikus opioidokkal.

Ezek olyan mesterséges anyagok, melyek a morfinhoz hasonlóan az idegrendszer opioid receptoraira hatnak. Ezek az agy azon területein találhatók, melyek a fájdalomért és az érzelmekért felelősek. Ebből kifolyólag ezek a vegyületek alkalmasak fájdalomcsillapításra.

Az orvosi köznyelvben azonban „kábító” fájdalomcsillapítóként is hivatkoznak rájuk, ugyanis szedatív és euforikus hatásuk is lehet, mennyiségtől függően.

A droghasználók általában az utóbb említett hatások reményében használják őket.

Az elhunytak szervezetében rendszerint különböző drogok keverékét találják meg, így a következő számok ennek tükrében értelmezendők. 2020-ban elhunytak 62 százalékának vérében találtak szintetikus opioidot, míg 2017-ben ez szám mindössze 41százalék volt. Ezzel megelőzte a többi – inkább köztudatban lévő – drogot, mint például a heroint, a dizájner drogokat és egyéb vényköteles fájdalomcsillapítókat is.

Sőt, a heroin túladagolásban elhunytak száma csökkent 2017-hez képest. (2020-ban a halállal végződő kábítószeres túladagolások 14 százalékánál volt jelen a heroin, míg 2017 ez a szám még 22 százalék volt.)

Ma az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb szintetikus opioid a fentanil.

A gyógyításban szintén fájdalomcsillapításra használják, azonban általában akkor, ha már más gyógyszerekkel nem tudják elérni a kívánt hatást. A szer akár százszor erősebb lehet, mint a morfin, és kifejezetten addiktív. Éppen ezért illegális alkalmazása rendkívül veszélyes. Annak ellenére, hogy nagyon erős vegyületről beszélünk, elkészítése mégis olcsó.

Nagyjából százszor költséghatékonyabb, mint a heroin előállítása.

Ebből kifolyólag sok kábítószerkereskedő más drogokba is belekeveri, ezzel fokozva a hatást és csökkentve a kiadásokat. A szer ettől válik igazán veszélyessé, ugyanis sok esetben a vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk vásárolt szer fentanilt tartalmaz.

Bár a pandémia áldozatainak száma jóval felülmúlja ezeket a számokat, a jövőben ez minden valószínűség szerint változni fog. Egyre több ember oltanak be, a halálozási számok javulnak. Ha az egyik veszély elhárult, Amerikának egy másikkal, egy régen esedékes problámával kell szembenéznie.