A virtuális térben zajlott a KSH által szervezett STAT WARS VII országos középiskolai statisztikai verseny döntője

Hírek2021. feb. 22.Növekedés.hu

A Központi Statisztikai Hivatal – a korábbi évek hagyományait követve – a 2020/2021-es tanévben is versenyezni hívta a statisztika iránt érdeklődő középiskolai csapatokat. A STAT WARS elnevezésű versennyel a hivatal a statisztikai gondolkodásra, az ok-okozati összefüggések megtalálására helyezi a hangsúlyt, továbbá szeretné a diákok figyelmét ráirányítani a statisztikai jártasság és tudás fontosságára.

A mostani verseny különlegessége, hogy a 2021. február 17-én megrendezett döntő a járványhelyzet miatt nem a megszokott helyszínen, a KSH székházában, hanem az online térben zajlott.

A Központi Statisztikai Hivatal immár hetedszer meghirdetett statisztikai versenyére szerte az országból mintegy 90 középiskolai csapat nevezett a 2020/2021-es tanévben. A két online fordulót követően a 9–10. évfolyamban a legjobb tíz, a 11. és magasabb évfolyamban pedig a legjobb hat csapat mérte össze statisztikai ismereteit az online megrendezett döntőn. A vetélkedőre Ajkáról, Berettyóújfaluból, Budapestről, Egerből, Érdről, Győrből, Makóról, Nyíradonyból, Szegedről és Zalaegerszegről kerültek a fináléba a csapatok.

A nap folyamán olyan játékos és gondolkodtató statisztikai feladatok megoldásában mérhették össze tudásukat a virtuális-térben a csapatok, mint a Családtörténet, az Időutazás, valamint a Szám-dal fesztivál.

A korosztályok dobogósai értékes nyereményben részesültek, emellett kategóriánként az első két helyezett csapat az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettetheti magát 2021 tavaszán.

A dobogós csapatok:

9–10. évfolyamos korosztály

I. helyezett: Budenz József Alapítványi Gimnázium "Quarantinák" csapata (Budapest)
II. helyezett: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Szent István Közgazdasági Technikum és Kollégium "Okoskák" csapata (Budapest)
III. helyezett: Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium "Agymenők" csapata (Eger)

11. és magasabb évfolyamos korosztály

I. helyezett: Győri Szakképzési Centrum Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum "Barosstatic 2.0" csapata (Győr)
II. helyezett: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikum "Zsivány négyes" csapata (Zalaegerszeg)
III. helyezett: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Technikum "Lapos föld hívők" csapata (Budapest)