Ötletes magyar startup nevelné pénzügyi tudatosságra a fiatalokat

Interjú2021. feb. 22.Kovács Dániel

Hadilábon állnak a fiatalok a pénzügyi tudatossággal, de van megoldás – véli Kovács János, a Piggy Banx Kft. ügyvezetője. A fiatal fintech startup tavaly második helyezést ért el az MVM EDISON versenyen egyedi, virtuális malacperselyével, amely a tervek szerint játékosan vezetné rá a gyerekeket a takarékosságra és pénzügyi tudatosságra nevelné őket.

A szülők örök kérdése, hogy hány éves kortól érdemes elkezdeni a gyerekek pénzügyi tudatosságra nevelését…

Általában a hét éves kor az, amikortól banki szolgáltatásokat lehet egy gyereknek igényelni, például számlát nyithatunk neki. Azt is láthatjuk, hogy az okostelefon egyre korábban kerül a gyerekek kezébe, és használják is. Átlagosan két-három órát eltöltenek a közösségi médiában. Ha már így alakult, miért ne töltenék ennek az időnek egy részét hasznosan? Játékos formában, játékélménnyel párosítva már ekkor el lehetne kezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést is. 

Tavaly az MVM EDISON startupversenyen a második helyig röpítette Önöket Piggy, a virtuális malacpersely ötlete. Mekkora igény van erre?

Igény mindenképpen van rá. Lehetőséget kaptunk a FintechShow-n is bemutatni tavaly a PiggyBanx-et, ahol nagyon sok neves előadó volt. Több előadásban is fontos témakör volt a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése.

Az alapötlet onnan jött, hogy a pénzügyi tudatosság szemmel láthatóan hiánycikk a fiatalok körében. Az idősebb, harmincas korosztályban ez már elkezdett gyökeret verni, gyerekkorunkban sokan dobtuk az aprót malacperselybe. Ma már a készpénzmentes világ felé haladunk, ezért ezt a kedves emléket ültettük át a digitális világba.

Piggy egy virtuális malacpersely formájú kisállat, amely aranyos interakciókkal hálálja meg a perselybe rakott megtakarítást. A gamifikáció pénzügyi vonalon alkalmazásával sokan próbálkoznak, de ilyen szintre még senki nem jutott.

A Unity-t, egy profi játék motort használja az App, amelyet Play Station és Xbox játékok fejlesztéséhez is használnak, ennek köszönhetően lehet például személyre szabni a perselyt.

Hogyan vesz rá az alkalmazás egy tizenévest hogy ne verje el a zsebpénzét?

Fontos, hogy az Applikációt igyekeztünk a gyerek és a szülő számára is érdekessé tenni. Például takarékoskodhat saját magának a szülő is és emellett teljes felügyeletet kap a gyerek számlája fölött. Különböző feladatokat adhat a gyermeknek jutalmazás ellenében.

Természetesen a legfontosabb, hogy a gyereknek szerethető és könnyen használható legyen. Ebben az esetben a zsebpénz is nagyobb biztonságban lesz. A PiggyBanx a Játékosságot, a közösségi élményt, az Oktatást és a Pénzügyi területet kombinálja. A Malacpersely szerethető, személyre szabható és különböző képességekkel rendelkezik. Amikor a felhasználó a digitális perselyébe húz egy érmét, akkor Piggy egy vicces skill-t mutat meg. Például táncol egyet örömében!
Emellett a Közösségi élmény, az oktatás és az ezzel járó jutalmazás és még sok egyéb funkció elérhető a PiggyBanx jelenlegi verziójában és még sok betervezett fejlesztés is van, amelyek már elkezdődtek. Szerencsére sokat interjúztunk gyerekekkel és szülőkkel egyaránt, felmértük, hogy mire van valós igény.

Hol tart most a fejlesztés?

- A játékosság élményt és az oktatási vonalat már sikerült a gyakorlatban is kipróbálnunk, ebbe szülőket és gyerekeket is bevontunk, egyelőre valódi pénzmozgás nélkül. Szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók napi szinten beléptek az alkalmazásba, ami azt mutatja, hogy megszerették azt az élményt és dizájnt, amit a PiggyBanx nyújt. Két nagyon pozitív tesztfázist tudunk már magunk mögött. Sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt egy évben és sikerült fejlődni, a termékünk most már piacképes, már zajlik az értékesítés is. Magyarországon több bank is érdeklődik és jelenleg egy nemzetközi Pilot együttműködést készítünk elő.

Ezek szerint megvan ki adja majd a malacpersely pénzügyi hátterét?

Alapvetően a banki háttér országonként különböző lehet a PiggyBanx esetében.

Jelenleg ott tartunk, hogy elkezdtük lerakni a Pilot együttműködés alapjait. Izgalmas hónapok állnak előttünk, első körben a frontendet fogjuk tesztelni minden funkciójával együtt, a következő lépés pedig már az éles együttműködés lehet. 

A tervek szerint Piggy nem csak pénzügyi, hanem környezet és energiatudatosságra is nevelné a gyerekeket…

- Ezek egyre több cég számára fontos hívószavak, a mi filozófiánknak is fontos része, ezektől sokkal kiegyensúlyozottabb lehet a jövőnk. Ha ez a három dolog, a pénzügyi, energia- és környezettudatosság már gyerekkorban beivódna a fiatalokba, akkor ez a generáció megállná a helyét a világban, akkor is, ha válságok jönnek.