A Wagner zsoldosok mégis bevehetik Bahmutot a Győzelem Napjára

Hírek2023. máj. 8.Sz.A.

Az utóbbi három évben kétmillió fővel csökkent Oroszország lakossága a brit hírszerzés szerint. Bahmut ostroma a holnapi Győzelem napja előtt felerősödött.

Az orosz haderő légicsapásokat mért Kijevre, legalább öt ember életét vesztette – jelentette be Vitalij Klicsko, a város főpolgármestere a Telegram csatornáján. Az orosz légicsapások országszerte zajlottak vasárnap – írja a The Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Odesszát is rakétatámadás érte az éjszaka során, ukrán tisztségviselők. Az ukrán média beszámolói szerint több robbanás is hallatszódott Herszon városában is.

- Az orosz Wagner zsoldoscsoport mégsem hagyja el Bahmutot, és folytatja az ostromot, állítólag mégis kapnak több fegyver és lőszerellátmányt Moszkvából.

Vasárnap Bahmut ukrán védelmének katonai vezetője, Olekszandr Szirszkij tábornok úgy nyilatkozott, hogy Oroszország növelte a város ostromát, azzal a céllal, hogy május 9-re, a Győzelem napjára teljesen bevehessék a várost. A tábornok szerint az ukrán haderő mindent megtesz azért, hogy ezt megakadályozzák.

Térképen az orosz-ukrán háború

- Összesen 1679 civil lakost, köztük 660 gyermeket kellett evakuálni a zaporizzsjai atomerőmű környékéről – közölte az orosz haderő által elfoglalt Zaporizzsja régió orosz kormányzója.

- Az ENSZ Atomenergia Ügynökség nukleáris megfigyelőinek vezetője, Rafael Grossi úgy nyilatkozott, hogy a az atomerőmű körül kialakult helyzet potenciálisan veszélyes, mert Ukrajna ellentámadást tervez, hogy visszafoglalja az atomerőművet.

- Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti videójában bejelentette, hogy kilenc ukrán tűzszerész vesztette életét Herszon megyében szombaton orosz támadás következtében.

- Dmitrij Medmegyev korábbi orosz elnök megfenyegette a Zahar Prilepin orosz nacionalista író elleni támadás elkövetőit. Az orosz biztonsági bizottság vezető-helyettese szerint a támadás végrehajtóit ugyanúgy ítélik el, mint bármelyik más bűnözőt, ezért „börtönben fognak meghalni”. Prilepin szombaton súlyosan megsérült az autójába rejtett bomba felrobbanásakor, jelenleg kórházban kezelik.

- Harkiv megyét is rakétatámadás érte tegnap, Balaklija településen egy parkoló közelében robbant fel egy rakéta, öten súlyosan megsérültek.

- Zaporizzsja megyében 16 települést összesen 75 rakétatámadás érte egyetlen nap alatt a helyi katonai vezetők szerint.

- A háború kezdete óta 193 ezer 430 orosz katona vesztette életét, illetve megsérült – ukrán katonai becslések szerint.

- Oroszország lakossága két millió fővel csökkent az elmúlt három évben – a brit hírszerzés információi szerint.