Hol indulhat meg az ukrán ellentámadás, mi történik Bahmutban? – térképen a háború

Elemzések2023. máj. 6.Dajkó Ferenc Dániel

Vihar előtti ''csend'' honol az ukrajnai hadszíntéren. Bahmuton kívül csak szórványos harci cselekményeket lehet látni. Mi történik Bahmutban? Mekkora részét birtokolják a városnak az oroszok? Hol indulhat meg az ukrán ellentámadás? Térképen az ukrajnai háború.

Mikor indulhat el az offenzíva?

Várakozás és számos talány övezi, elméletek sora született róla. Senki sem tudja, hogy mikor és azt sem hogy hol. A nagy tavaszi ukrán ellentámadásról nagyon nehéz pontos információkhoz jutni, pedig egyes feltételezések szerint az egész háború menetét eldöntheti. Valójában az is lehet hogy holnap elindul, egyes értelmezések szerint folyamatosan zajlik az előkészítés és pillanatokra vagyunk a kezdetétől, de arra is megvan az esély, hogy csak nyáron, a sártenger kiszáradása után fog megindulni.

A háború gócpontja

Az átfogó téli orosz offenzíváról már tudjuk, hogy nem következett be. Bahmutnál támadást indítottak ugyan, de széleskörű hadmozdulatokról, komoly sikerekről nem beszélhetünk. Bahmut ostroma megkezdődött és bizonyos értelemben máig tart. A város nagyrészt mostanra orosz irányítás alá került, de a teljes települést nem sikerült megszerezni az orosz haderőnek. A legújabb hírek szerint ráadásul a Wagner csoport az elégtelen lőszerutánpótlás következtében ki akar vonulni a városból. Nagy kérdés, hogy azután mi következik a háború gócpontjában, nem beszélve arról, hogy amerikai hírszerzési források alapján problémába ütközhet bármilyen orosz hadművelet végrehajtása, mivel fegyverhiánnyal küzdenek.

Gócpontról beszélhetünk ugyanis, mivel az utóbbi hetekben Bahmut térségén kívül igazán intenzív harci tevékenységre nem került sor sehol máshol. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lennének brutális rakétatámadások, dróncsapások, kisebb villongások, tüzérségi támadások, de egyértelműen kijelenthető, hogy a komolyabb összecsapások Bahmutra korlátozódnak.

A város centruma orosz kézen, kisebb nyugati csücske pedig ukrán fennhatóság alatt áll. Az ukrán védők számára pedig egyre nehezebb az utánpótlás.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a komolyabb összecsapások Bahmutra korlátozódnak

Dróntámadás

Eközben nemrég dróntámadás érte a Kremlt Moszkvában, de ezt az esetet is számos rejtély övezi. Kezdve azzal, hogy pontosan hogyan is történt és kik követték el. Annyi bizonyos, hogy azóta Ukrajnában újra sokat szólnak a légvédelmi szirénák és intenzív igénybevételnek vannak kitéve a nyugatról érkezett -egyébként igen jól teljesítő- légvédelmi rendszerek.

Hol indulhat meg az ellentámadás?

Így áll most a háború május elején. A frontok ismét beálltak és a világ feszülten várja mi fog következni és mikor indul meg az esetleg mindent eldöntő ukrán ellentámadás.

Érdemes megjegyezni, hogy a mindent eldöntő kifejezés használata kissé elcsépeltnek hathat az ukrajnai háború kapcsán, hiszen nem egy mindent eldöntő esemény volt már, ami nem döntött el semmit. Mindenesetre a mostani ukrán ellentámadás esetén azért került elő ismét ez a jelző, mert egyes feltételezések szerint, ha sikerre viszi Ukrajna az offenzívát, akkor Moszkva megtörhet az újabb kudarc hatására és akár politikai összeomlás is bekövetkezhet az Orosz Föderációban. Másrészt ha Ukrajna elbukik, az olyan orosz előretörést hozhat, amilyet eddig nem láttunk. Ez azonban puszta feltételezés. Valójában alakulhatnak úgy is az események mint eddig: Ukrajna részsikereket ér el, az ellentámadást egy ponton az oroszok megállítják, esetleg bizonyos területekről visszavonulnak, az erőiket átcsoportosítják majd újabb ponton indítanak hadműveleteket.

A kérdés hogy mitől függ, az ellentámadás elindulása. Elsősorban a sár, az időjárás, a nyugati fegyverek érkezési üteme és a katonák kiképzése befolyásolja a hadművelet megkezdését. Erről nemrég részletes elemzés is megjelent a növekedés.hu-n.

Röviden, Ukrajna több tízezer, egyes hírek szerint 40 ezer katonával készül a harcokra. A katonák kiképzése folyamatos részben belföldi, részben nyugati erőforrásokra támaszkodva. Emellett rengeteg fegyver és az utóbbi időben logisztikai járművek, hídvetők, üzemanyagszállítók, vontató járművek, egyszóval egy támadó hadművelethez szükséges eszközök érkeztek Ukrajnába a NATO-tól. Várhatóan amikor a tervezett mennyiségű katona (sok az újonnan sorozott köztük) kiképzése megvalósul és a tervezett fegyvermennyiség beérkezik valószínűleg megindul a támadás. Ennek pontos üteméről nyilvánvaló stratégiai okokból nem adnak nyilvános tájékoztatást, így ezen a téren inkább csak találgatni lehet.

Ami még szintén nagy kérdés, hogy hol indulhat meg az ukrán ellentámadás. Ezzel kapcsolatban azonban már pontosabb előrejelzésekre lehet támaszkodni, hiszen megfelelő logikával kikövetkeztethető, hogy mely területek lehetnek azok, ahol potenciálisan támadásba lendülhet az ukrán hadsereg.

Alapvetően 3 régióban 4 lehetséges területen lehet számítani az ukrán offenzívára.

Magát Herszon városát az ukrán erők már jóval korábban visszahódították a kivonuló orosz csapatoktól. A Herszoni terület nagyrésze azonban továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll.

Ezek egyike magától értetődően Herszon városának térsége. Magát Herszon városát az ukrán erők már jóval korábban visszahódították a kivonuló orosz csapatoktól. A Herszoni terület nagyrésze azonban továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. A Dnyeperen átkelve egy lehetséges célja lehet az ukrán ellentámadásnak a megye felszabadítása. Ezzel egy stratégiai célt is elérnének, ugyanis elvágnák a Krím szárazföldi kapcsolatát Oroszországgal és ismét csak a Kercsi-szoros felett átívelő hídon lehetne megközelíteni a félszigetet az oroszoknak. Ukrán szempontból előnyös lehet, hogy ez a régió messze van a belső orosz területektől, tehát az utánpótlás is nehézkesebb az itt állomásozó orosz csapatoknak.

Szintén lehetséges opció Zaporizzsja térsége. Itt értelemszerűen Melitopol irányába indulhatna meg egy offenzíva. Melitopol elvesztése elvágná a Herszoni területen állomásozó orosz csapatokat és magát a Krímet is Oroszországtól, nem beszélve arról, hogy a háború elején elfoglalt város Ukrajna általi visszahódítása hatalmas fegyvertény lenne ami nagyban emelné az ukrán morált és legalább ennyire vetné vissza az oroszt. Melitopolban egyébként a civil lakosság nagy ellenállást tanúsított az orosz megszállókkal szemben és aktív partizán tevékenység is folyt/folyik a város térségében.

A harmadik térség pedig természetesen a Donbassz, ami a háború legforróbb régiója az utóbbi időben. Ez a térség azért lehet nehéz dió, mert itt a legnagyobb az orosz csapatkoncentráció, ráadásul rövidek az utánpótlási vonalak. Itt két opció is felmerülhet. Egyrészt indíthatnának felszabadító hadműveletet Bahmut ellen. Ezzel tovább folytatódna az öldöklés a városért. Az eredmény kérdéses lehet, de ha az oroszok elvesztik a várost amiért hónapok óta harcolnak annak nehéz lenne jó sajtót csinálni Oroszországban. A másik lehetséges térség Bilohorivka-Zolotarivka környéke. Itt már korábban sikeresen előretörtek az ukránok és ezen a vonalon folytathatnák Liszicsanszk, és Szeverodonyeck irányába a felszabadító műveleteket. Itt azért nem kérdés, hogy igen erős orosz ellenállásba ütközhetnek. Végső soron valószínűleg a Donyeck-medencében lenne a legnehezebb dolga az ukrán hadseregnek és az ellentámadás akár egy újabb állóháborúba is fulladhat ebben a régióban, ha viszont itt érnek el sikert az talán mindennél nagyobb fegyvertény lehetne.