Új nyáltesztet engedélyezett az amerikai hatóság - csak tíz dollárba kerül

Hírek2020. aug. 16.Sz.A.

Az Amerikai Élelmezésügyi Hatóság (FDA) engedélyezte a Yale Közegészségügyi iskolájának nyáltesztjét, melyet a Nemzeti Kosárlabda Szövetségben már leteszteltek - számol be a Reuters. A tesztet egyelőre vészesetben lehet használni Covid 19 megbetegedések gyanúja esetén.

A SalivaDirect nevű tesztanyag az ötödik nyálteszt, amit az FDA engedélyezett, nem igényel speciális mintavételi eszközt, a nyálmintából egyszerűen megállapítható a vírus jelenléte - írja a hírügynökség.

Az FDA szerint a teszt mérföldkő a koronavírus elleni hatékony fellépésben, olcsó, egyszerű és már most hozzáférhető reagensekből összeállítható.

A Nemzeti Kosárlabda Szövetség (NBA) tagjai körében június óta olyan sportolókon és edzőkön próbálták ki a nyáltesztet, akik a betegség tüneteit egyébként nem mutatták.

A teszt gyors, egyszerű, mindössze néhány dollárba kerül a reagensek ára, és a tervek szerint a labioratórium csak tíz dollárt számít fel egy mintavételért - a Yale School of Public Health közlése szerint.

Tudósok szerint a nyálban tovább, hosszabb időtartamra kimutatható a koronavírus még melegben is.

A teszt az egészségügyi dolgozókat is jobban védi, mert nem kell mintavételi eszközt használniuk.

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izraelben, a Tel Aviv melletti Sheba Egészségügyi Központban is.
A pácienseknek sós oldattal kell öblögetniük, majd beleköpniük egy fiolába. A mintát ezután egy apró eszközzel megvilágítják, és a reakció alapján meg lehet mondani, hogy a szervezetben jelen van-e a vírus vagy nem. 
 
Az egészségügyi központ az eszköz fejlesztőjével, a Newsight Imaging nevű izraeli céggel együttműködve készül piacra dobni a tesztet a távirati iroda közlése szerint.
A vállalat szerint a fejlesztés már hatósági jóváhagyásra vár. Egy teszt kevesebb mint negyed dollárba (70 forint) kerül, és várhatóan maga az eszköz sem lesz több 200 dollárnál.