Afrika lakossága megduplázódik - Európa is keresi a gazdasági lehetőségeket

Hírek2018. szept 22.Növekedés.hu

Az Európai Unió 40 milliárd eurót fordít afrikai projektekre és bízik a magán-befektetők bekapcsolódásában is. Az Európai Unió Afrika-politikája hosszú évek óta nagy szavakra, jó szándékra és be nem teljesített ígéretekre korlátozódott. Az európaiak sokáig csak álltak és nézték, amint Kína berendezkedett Afrikában és milliárdos beruházásokat hajtott végre. Az EU tagállamai attól tartanak, hogy Afrika szemében visszaküzdötték magukat a második ligába. A menekült-válság óta azonban egy csapásra megváltoztatta a helyzetet:

Európa érdekeltté vált a fekete kontinenssel való együttműködés fejlesztésében. 

Az Európai Unió udvarol az afrikai kormányoknak és az együttműködés erősítésére törekszik: több beruházást tervez megvalósítani és bővíteni akarja a kereskedelmi kapcsolatokat. Az EU helyzetéről tartott beszédében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker ismét egy „új EU-Afrika megállapodást” jelentett be. A következő költségvetési időszakban az EU 40 milliárd euróra tervezi növelni afrikai projektjeinek forrásait (1 euró = 323, 56  Ft). Bízik abban, hogy magán-befektetők bekapcsolódása révén ez az összeg többszörösére növekszik. Ennek ösztönzése érdekében az EU pénzügyi garanciákat vállal.

A hangsúlyos célkitűzések az oktatás és a munkahely-teremtés.

A következő 5 év során az Alliance for Africa (Szövetség Afrikáért) 10 millió állást akar teremteni; 750 ezer ember részesül szakképzésben és további 100 ezer kapcsolódhat be az Erasmus diákcsere-programba. Az Európai Bizottság nagy beruházásokat tervez a közlekedés, az útépítés és az energetika területén is. Az Európai Bizottság ismertetett egy példát is az ilyen testre szabott támogatásról. A holland fejlesztési bank, az FMO támogatásával a szub-szaharai térségben mikro-hiteleket nyújtottak lakóhelyüktől megfosztott emberek, a hazatérők és a kisvállalkozók részére. A 75 millió eurós tőkével indított akció révén több százezer munkahelyet kívánnak teremteni.
Az EU még mindig Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere: Kínát és az Egyesült Államokat megelőzve az összes export 36 százalékát fogadja.
Az Európai Bizottság célja, hogy erősítse és új szerződéses alapra helyezze az együttműködést. Jelenleg már 52 afrikai országgal van partneri megállapodás, ami azt jelenti, hogy sok termék – a fegyvereket leszámítva minden – általában vámmentesen forgalmazható.

Következő lépésként Európa arra törekszik, hogy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen az EU és Afrika között.

Ez persze azt is jelentené, hogy az afrikai partnereknek is el kellene törölniük az ő vámtételeinek zömét. Az afrikai országok számára azonban lehetővé kellene tenni, hogy import-vámjaik egy részét hazai mezőgazdaságuk védelmében megtarthassák.
Az európai politikusok riadtan fogadták azokat a népesedési előrejelzéseket, amelyek szerint Afrika lakossága 2050-re meghaladja a 2 milliárd főt.  
Az olyan megjegyzések pedig, mint amilyen a tanzániai elnök, John Magufuli a közelmúltban tett, csak erősítik az európai politikusok aggodalmát és kérdésessé teszik egyes afrikai vezetők felelősség-tudatát.

A tanzániai elnök arra szólította fel országának női lakosait, hagyjanak fel a fogamzás-gátlással és szüljenek több gyermeket.

Az EU által tett hivatalos nyilatkozatok a politikai ellenállás megelőzése érdekében gondosan kerülik az olyan témákat is, mint a korrupciós bizonytalanság. Bíznak abban, hogy a magán-befektetők bekapcsolódnak, felismerik az afrikai gazdaságban rejlő lehetőségeket és az EU, illetve a fejlesztési bankok által nyújtott garanciák biztonságot nyújtanak számukra.  

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.