Aggódva figyeli az EU a libanoni helyzet eszkalálódását

Hírek3 órájaMTI

"Rendkívül aggasztónak" nevezte a bejrúti támadásokat követő libanoni helyzetet Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap, egyúttal tűzszünetet sürgetett az úgynevezett kék vonal, a Libanon és Izrael közötti demarkációs vonal mindkét oldalán, akárcsak a főként palesztin lakosságú Gázai övezetben.

Az Európai Uniót rendkívül aggasztja libanoni helyzet eszkalálódása a pénteki bejrúti támadásokat követően, amelyekben legalább három gyermek meghalt, valamint az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti, határokon átnyúló erőszak fokozódása - közölte Borrell az interneten is közzétett nyilatkozatában.

Vasárnap is súlyos támadásokról számolnak be, mind Izraelből, mind Libanonból - hívta fel a figyelmet. 

A civilek mindkét oldalon nagy árat fizetnek. Ők lesznek azok, akik ismét a legtöbbet fognak szenvedni

- fogalmazott a főképviselő, sürgős tűzszünetet sürgetve.

Borrell kiemelte: a háborút el kell kerülni, egyebek között mélyreható diplomáciai erőfeszítések révén. Ez kiemelt helyen szerepel majd az ENSZ Közgyűlésének napirendjén - tette hozzá.

Ismételten felszólítunk az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatának teljes körű és mindkét fél általi végrehajtására

- tette hozzá nyilatkozatában az uniós diplomácia vezetője.

Izrael célzott légicsapást hajtott végre pénteken Bejrút déli részén. Szombaton és vasárnap 290 célpontot semmisített meg Libanonban, a Hezbollah pedig 110 rakétával támadta Észak-Izraelt.

Az izraeli légvédelem a legtöbb támadó rakétát még a levegőben megsemmisítette, de néhány rakéta becsapódott, és a lehulló roncsok is sérüléseket okoztak embereknek, kárt okoztak járművekben, épületekben.

Ezt megelőzően, szeptember 17-én és 18-án tömegesen robbantak fel kommunikációs eszközök, elsősorban csipogók és adó-vevő készülékek Libanon különböző részein. A hivatalos adatok szerint 37 ember meghalt, köztük gyermekek is, több mint háromezren pedig megsebesültek.