Akár havi 150 ezer forintos, kedvezményes hitel járhat a szakképzésben és a felnőttképzésben tanulóknak

Hírek2020. aug. 29.MTI

2021. áprilisától ugyanis már igényelhetőek a képzési hitelek, amelyek több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

a gyermeket tervező édesanyáknak különösen érdemes lesz hitelből finanszírozni a kívánt képzést, mert az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények, ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik - mondta az államtitkár. 

Az újfajta képzési hitelek éppen ezért nemcsak a fiatalokat segítik; azok a 18 és 55 év közötti korosztály számára lesznek elérhetők, a három hónapnál hosszabb képzésekre - tette hozzá.

Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni - ismertette Tállai András.

Könnyebbség az is, hogy a technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni - mondta Tállai András.

Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel.

A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetik majd a képzésekben résztvevők. A kamata kedvező, épp annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék - szögezte le Tállai András.

A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz - ismertette Tállai András.