Akár többmilliós is lehet a nyomravezetői díj

Hírek2021. júl. 25.Suki Zoltán

Átlagosan félmillió forint nyomravezetői díjat tűz ki a rendőrség azokban az ügyekben, amelyekben az állampolgároktól remélnek segítséget, de akad több milliós, sőt tízmilliós díj is. A legrégebben egy 1995-ben elkövetett gyilkosság tetteseit keresik.

Egymillió forintot fizetne a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság annak, akinek van használható információja egy 1995-ös gyilkosságról. A rendőrség adatbázisában ez a legrégebbi, és még most is érvényes díjkitűzés.

A rendőrök annyit tudnak, hogy 1995. július 25-én a déli órákban a szajoli sportpályához vezető bekötőúton lelőttek két német turistát. A gyilkosok elvitték az áldozatok készpénzét, iratait, műszaki tárgyait, valamint poggyászait. A tettes azóta sincs meg.

Ez a felhívás 1995 augusztus végén került ki a rendőrség honlapjára.

A legújabb pedig a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság díjkitűzése.

A napokban jelentették be, hogy félmillió forintot adnak annak, aki információval tudja, hogy ki lopott el tíz darab Starfire 6000 típusú antennát egy telephelyről, amivel 8 millió 600 ezer forint kárt okozott.

A Starfire 6000 egyébként egy új generációs műholdvevő, aminek a segítségével minden eddiginél pontosabban tudnak például aratni a kombájnok.

Nyomravezetői díjból rengeteg van a rendőrség honlapján, ezek általában pár százezer, nem ritkán félmillió forintos ajánlatok.

Ilyen díjat a fővárosi, az országos és a megyei rendőr-főkapitányságok vezetői adhatnak ki, ha úgy látják, hogy így hamarabb elkaphatják a tettest. A rendőrség által felajánlott összeghez bárki hozzáadhat, például egy meglopott vállalkozás is.

Érdekesség, hogy a tettes nem kaphatja meg a pénzt, ha saját maga nyo­­mára vezeti a rendőrséget.

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján átlagosan ötszázezer forint alatti összeg egy-egy díjkitűzés.

Vannak azonban kirívó estek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy eltűnt férfi családjával közösen ötmillió forintot ajánlott fel annak, aki tud nekik segíteni.

A rejtélyes ügyről ennyit tudni, hogy a férfi 2019. május 10-én 16 óra 23 perckor Répa nevű magyar vizslájával, fekete, Hummerjével valahova elment gyömrői műhelyéből. Az autó egy nappal később valahogy visszakerült a férfi maglódi házának udvarára, a kutyáját pedig Szlovákiában találták meg. A rendőrök azt gyanítják, hogy megölhették az azóta is keresett férfit.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök pedig továbbra is keresik azt aki 2014-ben megölt egy 72 éves belga férfit, 71 éves feleségét pedig életveszélyesen megverte Kunszálláson. A gyilkosért, vagy gyilkosokért már hárommillió forintot fizetne a rendőrség.

A pénzt az kaphatja meg, aki olyan pontos információkat tud adni a rendőröknek, amelyek alapján sikerül azonosítani a gyilkost vagy gyilkosokat. A rendőrség nem adja ki, hogy kitől kapta az információt.