Britek milliói alapvető élelmiszerekhez sem jutnak már hozzá 

Hírek2021. okt. 9.Növekedés.hu

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal megdöbbentő adatokat közölt: ezek szerint körülbelül minden hatodik szigetországi lakos nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni, miután az elmúlt két hétben állandósulni látszanak a pánikvásárlások az Egyesült Királyságban.

Emberek milliói nem jutottak hozzá az alapvető élelmiszerekhez az elmúlt két hétben a brit ellátási lánc válsága miatt - írja a Daily Mail

A lap a Nemzeti Statisztikai Hivatal drámai új adataira hivatkozva azt írja, hogy nagyjából minden hatodik brit nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni az elmúlt két hétben az Egyesült Királyság pánikvásárlásának legújabb jele szerint. 

A The Grocer 1000 fogyasztó körében végzett felmérése szerint a vásárlók kétharmada vagy aggódik, vagy „nagyon aggódik” az ünnepi szezont megelőző esetleges élelmiszer- és italhiány miatt.Ezért vásárlók százezrei már előre lefoglalták a vásárlandó termékeket karácsonyra, minden harmadik vásárló pedig már elkezdte készletezni az élelmiszereket. 

Nagy -Britanniát az elmúlt hetekben számos válság sújtotta, az elszabaduló gázárak és sofőrhiány okozta szállítási problémák is káoszt okoztak. Most vezető kormánykörökből származó információk szerint fontolóra veszik, hogy a katonaságot és annak gépjárműveit is bevetik karácsonyra, hogy megakadályozzák az élelmiszerhiányt. 

Boris Johnson a Tesco korábbi vezetőjét, Dave Lewist az ellátásilánc-válság menedzselésével bízta meg. Az ő feladata az elakadások feltérképezése és felszámolása, illetve a lehetséges kiutak megtalálása.

Közben az ottani nemzeti közműhálózat már most figyelmeztetést adott ki a tél miatti lehetséges áramszünetekre, de arra is, hogy várhatóan drágább lesz az energia. Andrew Large, a papíripari szövetség első embere arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy a túl magas gázárak miatt gyárak  állhatnak le.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy Nagy-Britanniát inflációs sokk fenyegeti, ami nem csak a családok pénzügyi helyzetére mérhet súlyos csapást, de gátat szab a gazdasági fellendülésnek is.Az egyik elemző szerint az infláció a 30 éve nem látott szint felé halad. Ha pedig a gázárak elszállnak, az akár 1,5 millió háztartást is drámaian érinthet.