Államfőkkel tervez csúcskonferenciát Biden a demokrácia megvédéséért

Hírek2021. aug. 11.MTI - Beregi Balázs, Washington

"Csúcstalálkozó a demokráciáért" címmel rendez virtuális konferenciát december 9-én és 10-én Joe Biden amerikai elnök - jelentette be szerdai közleményében a Fehér Ház.

Az elnök szerint korunk kihívása annak bemutatása, hogy a demokráciák képesek jobbá tenni saját népük életét, és rámutatni a világot érintő legnagyobb problémákra

fogalmaztak a közleményben.

Az írás szerint Biden a hivatalában töltött első hat hónapja során "újjáélesztette az amerikai demokráciát", és újjáépítette a szövetségi viszonyt az ország demokratikus partnereivel.

Újra egyesítette a világ országait, hogy együtt lépjenek fel az emberi jogok megsértése ellen, kezeljék a klímaválságot és harcoljanak a globális világjárvány ellen.

tették hozzá.

A közleményben kiemelik, hogy az elnök decemberben "a világ sokszínű demokráciáinak vezetőit" hívja össze a "Csúcstalálkozó a demokráciáért" című rendezvényre, amelyet nagyjából egy év múlva egy második esemény követ majd, ahol már személyesen találkoznak. Mint írják, a rendezvényen három témában is növelnék a kötelezettségvállalást. Ezek

"a tekintélyelvűség elleni védekezés, a korrupció elleni harc, és az emberi jogok tiszteletben tartásának támogatása".

"Állami vezetők, a civil társadalom tagjai, filantrópok és a magánszektor képviselői" vesznek majd részt a rendezvényen, amely "lehetőséget kínál a világ vezetőinek, hogy (.) együtt megerősítsék a demokratikus megújulás alapjait" - fogalmazott az amerikai elnöki hivatal közleménye.

A Fehér Ház egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mely országok vezetői kapnak meghívást a csúcstalálkozóra.

Joe Biden február közepén, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) online fórumán kijelentette: meg kell védeni, meg kell erősíteni és meg kell újítani a demokráciát, amely sokhelyütt támadás alatt áll, így Európában és az Egyesült Államokban is. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott: "Az emberiség a világ jövőjéről szóló vita kellős közepén tart. Az egyik oldalon azok állnak, akik szerint a kihívások hosszú - a negyedik ipari forradalomtól a koronavírus-világjárványig terjedő - sorát tekintve az autokrácia a leginkább megfelelő út, a másik oldal pedig a demokrácia mellett érvel".

Biden május végén, az Emlékezet Napján (Memorial Day) elmondott beszédében szintén a demokrácia fontosságára hívta fel a figyelmet. "A demokrácia akkor virágzik, ha az állampolgárok szavazhatnak, amikor sajtószabadság van, és amikor mindenki számára egyenlő jogokat biztosítanak. Az amerikai hősök nemzedékről nemzedékre azért jelentkeznek, hogy részt vegyenek a harcban, mert megértik az igazságot, amely minden amerikai szívben él: hogy a szabadság, a lehetőségek és az igazságosság sokkal nagyobb valószínűséggel valósul meg egy demokráciában, mint egy autokráciában" - fogalmazott akkor az elnök.