V4-körkép: ekkorát ütött a turizmuson a koronavírus

Elemzések2021. aug. 12.Harsányi Péter

A visegrádi országokban erőteljesen visszaesett a vendégéjszakák száma a tavalyi évben. A KSH kiadványa alapján a legjelentősebb, 57 százalékos csökkenés Magyarországon következett be. A másik három visegrádi országban a visszaesés azonos mértékű, 45 százalékos volt. Ez azért is rossz hír, mert Magyarországon a turizmus GDP-hez mért súlya nagyobb, mint a visegrádi országokban. Ennek ellenére csupán 0,5 százalékkal csökkent Magyarországon 2020 során az ágazatban működő vállalkozások száma. Ez nagyrészt a gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhető.

A koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében.

Ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest a KSH előzetes becslései alapján. Ezzel a vendéglátó ágazat a leggyengébb teljesítményt mutatta a többi szektorhoz képest.

A szolgáltató ágak, ágazatcsoportok teljesítményváltozása éves alapon, százalék

Ágazatcsoport

2019

2020

Információ, kommunikáció

10,2

6,1

Pénzügyi szolgáltatás

12,8

3,4

Kereskedelem

5,6

1,2

Oktatás

2,2

-1,2

Közigazgatás

-0,7

-1,3

Ingatlanügyletek

4,1

-5,2

Üzleti szolgáltatások

5,3

-7,2

Művészet, szabadidő, egyéb szolgáltatások

8,7

-9,4

Egészségügy, szociális ellátás

1,8

-9,5

Szállítás, raktározás

3,5

-16,3

Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás

6,8

-32,2

Forrás: KSH

Régiós kitekintő

A turizmus korlátozásának hatására az Európai Unió valamennyi tagországában jelentősen csökkent a vendégforgalom.

Forrás: KSH

A KSH adatai alapján az unió legnépszerűbb turisztikai célpontjai jelentős veszteségeket szenvedtek el: Spanyolországban közel 70, Olaszországban 53, Németországban pedig 40 százalékkal csökkent az összes vendégéjszakák száma.

A legnagyobb mértékű, 70 százalék feletti csökkenés Cipruson, Görögországban és Máltán, a legkisebb, 31 százalék pedig Hollandiában volt megfigyelhető.

A visegrádi országokban is erőteljesen visszaesett a vendégéjszakák száma. Az előzetes adatok alapján a legjelentősebb, 57 százalékos csökkenés Magyarországon következett be. A másik három visegrádi országban a visszaesés azonos mértékű, 45 százalékos volt.

A lendületesebb hazai zsugorodás azért is volt rossz hír, mert Magyarországon a turizmus GDP-hez mért súlya nagyobb, mint a visegrádi országokban.

Turizmus súlya a GDP arányában, százalék

Forrás: MNB

Külföldiek

Tavaly a külföldiek az előző évhez képest 48 százalékkal kevesebbet utaztak Magyarországra, és 54 százalékkal kevesebbet költöttek. Ez a külföldi vendégekre specializálódott budapesti vendéglátósoknak, szállodáknak és számos kiskereskedelmi üzletnek fájt a legjobban.

A külföldi turizmus teljes helyreállása ráadásul legkorábban jövő nyártól várható. A kilátásokat emellett az újabb vírus mutációk is beárnyékolják.

Külföldiek költései

2020-ban az Ausztriából érkezők költötték a legtöbbet hazánkban, 189 milliárd forintot, mely az összes külföldiektől származó kiadás 18 százaléka volt.

Ezen összeg több mint egyharmada az egészségügyi ellátásokhoz, több mint egynegyede a vásárlásokhoz és további közel egynegyede a szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzési célú utakhoz kötődött.

A KSH kiadványa alapján a németek 158 milliárd, a Romániából érkezők pedig 91 milliárd forintot költöttek itt-tartózkodásuk alatt.

Hazai turizmus

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 57 százalékkal esett vissza hazánkban 2020 során éves alapon. A vendégforgalom 72 százalékát a belföldivendég-éjszakák tették ki.

A magyarok inkább az országhatárokon belül nyaraltak. A külföldre látogató magyarok kiutazásainak száma mintegy felére, az utazásokhoz kapcsolódó költések pedig 58 százalékkal csökkentek.

A csökkenő turisztikai aktivitásunk emelte a lakosság kényszermegtakarításait, amely a járvány utáni újraindulást követően lendületes fogyasztási hullámhoz vezethet. Az MNB előrejelzései alapján a háztartások fogyasztási kiadása 4,6 százalékkal nőhet az idén.

Környező országok

2020-ban a járvány hatására a külföldre utazó magyarok száma drasztikusan visszaesett a vírustól való félelem, illetve az elrendelt határzárak és szigorítások miatt – mutat rá a KSH jelentése.

A járvány hatására a környező országokba jelentősen kevesebbet utaztunk tavaly. Arányaiban a legnagyobb visszaesést Olaszország, Horvátország és Románia szenvedte el.

Forrás: KSH

A magyar lakosok kiutazásainak száma a 2019. évi 25 millióról 13 millióra esett vissza tavaly.

Az egynapos utazások a teljes látogatóforgalom több mint kétharmadát adták. Ezek során a szomszédos országokat keresték fel a magyarok. A többnapos utazások leggyakoribb célpontjai a szomszédos Ausztria, Szlovákia, Németország és Románia voltak.

Ezzel párhuzamosan a külföldön eltöltött idő 62 százalékkal, 29 millió napra csökkent. A többnapos utazások átlagos időtartama pedig 6,4-ről 5,2 napra mérséklődött egy év alatt.

Túlélés

A széleskörű jegybanki és állami gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően nem következett be drasztikus visszaesés a vendéglátó szektor vállalkozásainak számában.

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2020. december 31-én 73 ezer vállalkozást tartottak nyilván, ami csupán 0,5 százalékkal maradt el az előző évitől.

A vállalkozások közül mintegy 49 ezer önálló, és csaknem 24 ezer társas formában működött. Az önálló vállalkozók száma 0,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A társas vállalkozásoké 0,3 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.