Államtitkár: Tíz felvett hallgatóból nyolc állami ösztöndíjas

Hírek2023. feb. 1.MTI

A magyar felsőoktatás azért jó, mert tíz felvett hallgatóból nyolc állami ösztöndíjas helyen kezdheti meg tanulmányait - hívta fel a figyelmet Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán a felvételiző fiataloknak szóló videóüzenetében.

Az államtitkár a Facebook-oldalára feltöltött videóban jelezte: már csak két hétig lehet jelentkezni a megújult magyar felsőoktatásba.

Hankó Balázs kiemelte, hogy az állami ösztöndíj mellett további 33 ösztöndíjat tudnak biztosítani összesen 72 milliárd forint értékben. Ezek a támogatások 170 ezer hallgatót, azaz tízből hatot érnek el.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy "elit ligás egyetemeink vannak", hiszen tizenegy magyar egyetem - ahová a hallgatók kétharmada jár - a világ legjobb öt százalékában szerepel. Kitért arra, hogy a diplomás fiatalok 36 nap alatt elhelyezkedhetnek, és nyolcvanszázalékos bérelőnyük van a munkaerőpiacon, azaz megéri diplomát szerezni.

Hankó Balázs közlése szerint jól halad a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése is, hiszen a nemzetközi mobilitási programokban részt vevők száma az elmúlt évben meghaladta a Covid-járvány előtti létszámot: míg 2019-ben nyolcezer hallgató és oktató vett részt nemzetköziesítési programban, 2022-ben tízezren kapcsolódtak be.

Az államtitkár szólt arról, hogy az Erasmus-programok elérhetősége 2023-ban is folyamatosan biztosított, sőt az idén további, nagyarányú létszámnövelésre törekszenek.

Hankó Balázs arra buzdította a fiatalokat, hogy jelentkezzenek a megújult magyar felsőoktatásba, mert "nagyon jó ma magyar egyetemistának lenni". A leendő hallgatókat egy 300 ezer fős közösség várja, amely tudást ad és jövőt biztosít - fűzte hozzá.