AM: az energiafelhasználás optimalizálása kulcskérdés a mezőgazdaságban

Hírek2023. máj. 5.MTI

A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása a mezőgazdaságban kulcskérdéssé vált az elmúlt időszakban, amely tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért ennek támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt, az AM  mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

Az államtitkár az I. Precíziós Szárítás Konferencián kiemelte: az elmúlt években a Vidékfejlesztési Programban széleskörű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozó üzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére, 20 pályázati felhívás keretében összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani.

A közlemény szerint kifejtette, az elmúlt két évben kiemelt céljuk volt, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani. Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra történő előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll - tette hozzá az államtitkár.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a 2023-2027-ig tartó időszakban 1500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, ez a vidékfejlesztési források több mint felét teszi ki, amelyben központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének. A pályázati kiírásokban fontos szerepet kap majd a mezőgazdaság energiahatékonyságának és minőségének növelése, illetve a megújuló energia is. Ebben az időszakban előnyben fogják részesíteni a fokozott energiamegtakarítást eredményező fejlesztéseket - írták.

Napjainkban a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9 százaléka az energiához kapcsolódik - emlékeztetett Feldman Zsolt, majd kiemelte: az anyagköltségek tekintetében ez meghaladja a 16 százalékot, amely alapján elmondható, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldal tudatos menedzselése kulcskérdés az agráriumban. Minden technológiai optimalizálás tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért feladatuk az energetikai típusú fejlesztések, illetve a kapacitás korszerűsítések támogatása - fűzte hozzá az államtitkár az AM közleménye szerint.