"Akár 30 százalékkal nőne a termelékenység a mezőgazdaságban - egy feltétellel"

Elemzések2023. máj. 5.Szabó Anna

Rossz sztereotípia, hogy a kistelepüléseken nincs meg a lehetőség a nőknek az agráriumban, nagyon jelentős fejlesztések történtek az agrárium és vidékfejlesztés területén - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárkamara alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság fórumán.

Jelentősen javult a nők és a családok helyzete vidéken, az agrárvállalkozások területén sok jelentős előrelépés - hangsúlyozta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szakmai fórumán.

A magyar nők agráriumban betöltött szerepéről tartott előadásában kiemelte: 

ha a mezőgazdaságban dolgozó nők a férfiakhoz hasonló esélyekkel rendelkeznének, például az erőforrásokhoz hozzáférés területén, akkor az ágazat termelékenysége 20-30 százalékkal lenne magasabb.

Kiemelte: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO statisztikai adatai szerint a világ teljes népességének közel negyede vidéken élő nő, a cél az esélyegyenlőség megteremtése, és a különbségek csökkentése.

Mint mondta, a hazai családi vállalkozásoknak is diverzifikáltabb lett a szerepe, a járvány is felerősítette ezt a folyamatot.

A mezőgazdaságban egyre több helyi terméket kezdtek el gyártani, és forgalmazni, a közétkeztetésbe bekapcsolódni, ezt a funkciót főleg a nők vették át a családi gazdaságokban.

A magyar agráriumban is növekszik a nők szerepe, emelkedik a női vezetők aránya, a magyarországi Agrárcenzus felmérés adatai szerint.

A gazdálkodók körében is emelkedett a nők aránya: 2020-ban Magyarországon a női gazdaság tulajdonosok aránya 28 százalék volt, miközben 2007-ben ez csak 23,7 százalék volt. Emellett

  • a gazdaságokban dolgozó családtagok 43,6 százaléka nő
  • felsőfokú mezőgazdasági képzettséggel a férfiak 10 százaléka, a nők 6 százaléka rendelkezik
  • a férfiak 56, a nők 74 százaléka irányítja a gazdaságot mezőgazdasági képzettség nélkül
  • az agráriumhoz kapcsolódó felsőoktatásban egyre magasabb a nők aránya,
  • a nők az adminisztratív és pénzügyi teendők, valamint a termék értékesítése és a turizmus terén vállalnak nagyobb szerepet
  • a generációváltás az agráriumban a nők számára is lehetőség és szükségszerű is
  • a női gazdálkodók például az ökológiai gazdálkodás területén is többen vannak, a MAGOSZ gazdaasszony tagozata is megalakult a vármegyékben,
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke beszédet mond a 16. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2023. április 24-én.A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke beszédet mond a 16. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2023. április 24-én.

A NAK alelnöke aláhúzta: a mezőgazdaságban dolgozó nőknek megfelelő társadalombiztosításra is szükségük van, hogy jövőjük és nyugdíjuk is biztosított legyen.

Mint mondta, a Magyar Falu program keretében sok fejlesztés történt, külön programot indított a kormány a magyar falvak infrastruktúrájának, közszolgáltatásának fejlesztésére, a szélessávú internet szolgátatás kiterjesztésére, és sor került a család gazdaságok megerősítésére

A kamara kiáll a mezőgazdasági szakma sokoldalúsága mellett és támogatja a nők számára vonzó életpálya biztosítását az agráriumban

- tette hozzá.

A fiatal gazdák szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a mezőgazdaság nemcsak a fizikai munkavégzéssel azonosítható. A digitalizáció és a technológia fejlődése, valamint annak széles körű alkalmazása egyre több helyet kínál az érdeklődő fiatalok számára.

Az élelmiszeriparban és az agráriumban kiugrási pontnak nevezte a minőségi élelmiszertermesztést, mert jelentősen emelkedett hazánkban is az igény a minőségi élelmiszerekre.