Angyalbefektetők, régiófejlesztés és a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület

Hírek2022. jún. 1.Szabó Eszter

Magát a kifejezést egy amerikai professzornak köszönhetjük. William Wetzel a University of New Hampshire-en tanított és a Center for Venture Research alapítója is volt. Ő 1978-ba hivatkozott először az „angyalbefektető” fogalomra.

Készített egy áttörést hozó tanulmányt arról, hogyan szereznek induló innovatív cégek tőkét a vállalkozásukhoz az amerikai piacon. Ez teljesen új volt akkor, tehát Wetzel egy új trendet fedezett fel.

Az angyalbefektetők olyan egyének akik egyedül vagy egy szindikátus keretében a saját pénzüket fektetik be egy másik ember induló vállalkozásába.

Az a jellemzője, hogy a pénzen kívül (befektetőként), ha az alapító akarja, akkor üzleti tudást és piaci kapcsolatokat (mentorként) is megoszt vele.

Általában volt vállalkozók, vagy nagy cégek nyugdíjba vonult felsövezetői alkotják ezt a csoportot. Ők vagyonuk egy részét nagy kockázatú befektetésbe „angyalként” teszik. Nem tehenek amiket fejni kell, hanem a jövedelmük egy részét el nem költő, hanem befektetőként hasznosító egyénekről beszélünk. Fontos szerepet játszanak így mert növelik az elinduló innovatív cégek számát amivel áttételesen fejlesztik a piacot.

Magyarországon valamikor a 2010-es évek elején alakult meg először a HUNBAN, a magyar üzleti angyalbefektetők egyesülete, ami érdeklődés hiján megszünt. A BAN-ok az egész világon rendszerbe szerveződtek. Az európai szervezetük az EBAN, ami komoly szerepet játszott a HUNBAN 2017-es újraindulásában.

Mindmap, ami az egyesület megalapításakor tartott brainstorming alkalmával készült

Húsz éves globális és közép- és kelet-európai (CEE) regionális üzleti gyakorlat után 2017-ben találkoztam először az üzleti angyalbefeketés fogalmával. Mivel egész pályafutásomat az innováció régiófejlesztésére való hatásnak szenteltem, azonnal megtetszett a gondolat, hogy nem csak nagy cégen belül lehet hatni, hanem kisebb cégek indulásánál is döntő szerepet lehet játszani.

Akkor Károlyi Antal volt a HUNBAN elnöke aki amikor beléptem azt kérdezte

Eszter, hogyan lehet több nőt bevonzani az egyesületbe?

Mivel a Fortune 50 cég közé tartozó szervezetben óriási gyakolatra tettem szert az önkéntes GE Women’s Network régiós megalapítójaként azt válaszoltam

együtt tudunk érte tenni.

Elsőként egy óriási fórumot szerveztünk Budapesten az éppent megalaklult Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület, az ImpactHub Budapest és a HUNBAN közös szervezésében. Itt megkérdeztük a résztvevőket, mire van szükségük, ahhoz, hogy nagyalbefektetővé váljanak. A válasz: tréning, hálózat és pozitív életpéldák volt. Azért fókuszál erre a három területre a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület. Emellett a régiós fókuszt a nagy szervezetekkel való együttműködésre tesszük, mert együtt lehet csak ererdményt elérni. A partneri modellünk elnyerte a legjobb gyakorlat CEE-ben elismerést az EBAN akkori elnökétől, Candace Johnsontól.

Az egyesületünk a nők nagyobb szerepvállalását tűzte ki célul az üzleti angyalbefektetők között az egész CEE-ben. Koedukálttá szeretnénk tenni a tőkéhez való jutást és ezáltal a start-up, az innovatív vállakozások palettáját is bővíteni.

Célkitűzéseink megvalósítása érdekében épp most zajlik egy hét alkalmas képzés, ami az egész régióban egyedülálló. Az emberek főleg online kapcsolódnak be tucatnyi országból, de jelentős a személyes részvétel is.

Szabó Eszter

Hild Imre, Magyarország egyik legjobb start-up fejlesztője, fémjelzi az egyesület tréningjeit.

Nagyon izgalmas életutakkal és trendeket ismerkedtünk meg eddig is. Akikkel eddig megsimerkedtünk például a HUNBAN elnőkel Csillag Péter, aki most adta el a Starschema elnevezésű IT cégét, Wohlmuth Máté a CodeSans alapítója és vezetője,l illetve vendégünk volt Linbacher Tivadar is, aki a Ma este szinház alapítója, miközben egészen mást fejleszt a mindennapjaiban. 

A hét tréning az ökoszisztéma felépülésétől, az angyalbefektetéseken keresztül a mentorálásig fogják át a releváns témaköröket. A következő találkozónk június 7.-én lesz a Király utcai HUBHUB-ban. Jöjjenek el, találkozzunk és tegyünk a régió fejlesztésért közösen.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a meetup.com-on lehet, az alábbi linkken: https://www.meetup.com/women-business-angels-meetup-group/events/285858418/