Aranylázban égnek a jegybankok

Hírek2018. okt. 29.Növekedés.hu

Egyre több jegybank vásárol aranytartalékokat az utóbbi időben, és a következő évre is hasonló tendencia várható. A Bloomberg összeállításából kiderül, miért vált újra fontossá az aranytartalék a devizatartalékok mellett. A Metals Focus Ltd. tanácsadó cég előrejelzése szerint a központi bankok nettó aranyvásárlási mennyisége idén elérheti a 450 tonnát, miközben tavaly 375 tonnányit vásároltak a nemesfémből. A központi bankok célja, hogy diverzifikálják aranykészletüket. Junlu Liang a Metals Focus Ltd. szenior tanácsadója arra számít, hogy az aranyláz jelensége nem hogy csökkeni, de növekedni fog. A Bloomberg beszámol arról is, hogy a lengyel és a magyar jegybankok nagy meglepetést okoztak a piacnak, hiszen hosszú évek után újra növelték aranykészletüket. Junlu Liang szerint, míg

Magyarország esetében egy egyszeri, stratégiai befektetésről beszélhetünk, addig a lengyel jegybank az elmúlt három hónapban folyamatosan növelte aranytartalékát, amely tendencia a szakértő szerint a jövőben is folytatódhat.
A szakértő szerint annak ellenére, hogy számos központi bank bővítette aranykészletét az elmúlt években, még így sem sikerült néhány nyugati országot utolérniük. Az idei év eddigi legnagyobb vétele Oroszországhoz köthető: az orosz jegybank havonta átlagosan 20 tonna arannyal töltötte fel tartalékait, de Kazahsztán és Mongólia egyaránt feltöltötte aranykészleteit. A magyar aranytartalék megtízszerezéséről és az aranykészleteink történelméről korábban ITT írtunk.