Árvíz: Kétségbeesett lakosok a Rómain - "Elzárták a külvilágtól otthonukat"

Hírek2024. szept. 17.MTI

A mai nappal elkezdték bezárni agyaggal a Királyok-Nánási úton a part felé lévő ingatlanok gépkocsi és személyi bejáratait. Többen kétségbe esve kerestek minket, hogy most mi lesz velük? Iszonyatos érzés, amikor egzisztenciánk, vállalkozásunk, lakásunk, családi házunk a külső világtól elzárásra kerül! Teljesen kiszolgáltatottá váltunk a Dunának! A magyar politika 1978-óta írásban ígéri a parti védművet immáron majdnem 50 éve - írja az Egyesület a Római Partért.

Mint fogalmaznak, többen jelezték, hogy a családjukban idegösszeomlást kaptak a kialakult helyzettől! Borzasztó a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság és a bezártság érzése.

Mindezt önhibánkon kívül kapjuk, hiszen itt

a parton mindenki rendelkezik érvényes építési engedéllyel, műkődési engedéllyel, és Budapest legmagasabb ingatlanadóját fizetjük a helyi önkormányzatnak!

A terület besorolása teljesen azonos a gáton kívül lévő területeken beépítésre szánt területekével - írja az Egyesület a Római Partért.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az MTA, a Műszaki Egyetem, az Országos Vízügyi Tanács szakmai anyagai a Duna partjára javasolták Óbuda végleges árvízi védelmét mobil rendszerrel! Sajnálatosnak nevezték, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés megkérdezése nélkül döntötte el, hogy a Királyok-Nánási úton szeretne gátat látni.

Aláhúzták: a Királyok-Nánási úti tervekhez nem készült, véleményünk szerint, tudatosan környezeti hatástanulmány, mely egyértelműen kimondta volna, hogy a főpolgármester elképzelése nem megvalósitható reálisan.

Budapesten a Hajógyári-szigeten meghúzódó, és a Római-parton egy romos épületben élő hajléktalan embereket helyezi biztonságba a terület közelgő lezárása előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

Azt írták, hogy a Hajógyári-szigeten élő hajléktalan embereket egy csoportját már átvitték a szeretetszolgálat egyik budai ellátóközpontjába. A szociális munkások kedden állatvédő civil szervezetekkel közösen a szigeten kutyájukkal tartózkodó hajléktalan embereket is elhelyezik, akik meggyőződhetnek arról, hogy a következő napokat a kutyák is biztonságos körülmények között tölthetik majd - tették hozzá.

Közölték, hogy az utcai szociális munkások a Római-parton egy romos épületben meghúzódó hajléktalan embereket is felkeresték, hogy az árvíz érkezése előtt biztonságba helyezzék őket.A vidéki, Duna menti településeken az érintett védelmi bizottságokkal folytatott egyeztetést követően háttérfeladatokat végez a szeretetszolgálat. Azt írták, Dunabogdány és Tahitótfalu térségében az árvízi védekezésben részt vevőkről teajárattal gondoskodnak.

Mohács, Dunaszekcső és Bár térségében is hasonló háttérfeladatokat látnak el a Katolikus Karitásszal és más karitatív szervezetekkel együttműködve. Közleményük szerint a munkát nappali és éjszakai műszakokban látják el mindaddig, amíg a gátakon személyes jelenlétre szükség van.