Csökkent az MVM árbevétele az első félévben

Hírek2024. szept. 17.Növekedés.hu

Az MVM csoport konszolidált értékesítési árbevétele 2156 milliárd forint volt az idei első hat hónapban a tavalyi első fél évben elért 2769 milliárd forint után, adózott eredménye 222 milliárd forintra nőtt a tavaly ugyanebben az időszakban elért 209 milliárd forintos nyereségről - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A vállalat  jelezte: a földgáz- és áramárak, valamint az infláció jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest, emiatt csökkent az árbevétel. A szokásosnál enyhébb tél és a gazdasági környezet alakulása miatt a földgázfogyasztás a hazai és az MVM csoport nemzetközi tevékenységei között kiemelt szerepet játszó cseh kiskereskedelmi piacon is csökkent.

Kiemelték: a geopolitikai kihívások ellenére a cégcsoport folyamatosan biztosította az ország zavartalan energiaellátását. Az MVM csoport által megtermelt villamos energia mintegy 85 százaléka széndioxid-semleges energiaforrásból származott.

A zöld átálláshoz kapcsolódó termelési kapacitásbővítésen felül folyamatos a fejlesztés az átviteli és az elosztóhálózatokban, amelyek a dinamikusan fejlődő megújulóenergia-termelési kapacitások miatt elengedhetetlenek.

A vállalat ismertette azt is, hogy a magyar gazdaság energiafüggőségének csökkentését támogatva folytatódtak a hazai földgázkitermelés növelését szolgáló beruházások, továbbá folyamatos az út- és forrásalternatívák, köztük új LNG beszerzési lehetőségek keresése.

A beszerzési források jövőbeli diverzifikációját szolgálhatja az MVM csoport történetének legnagyobb akvizíciója, az azerbajdzsáni Shah Deniz tengeri földgázmezőben történő részesedésszerzésről aláírt megállapodás.

A cégcsoport továbbra is kiemelt figyelmet fordít a stabil és konzervatív pénzügyi gazdálkodásra, amelyet az S&P és Fitch hitelminősítő ügynökségek az MVM-re vonatkozó befektetési kategóriájú hitelminősítés 2024-ben történt megerősítésével ismertek el - írták a közleményben.