ÁSZ elemzés: Az adópolitika segíti a válságból való kilábalást

Hírek2021. aug. 24.Növekedés.hu

Az adó- és járulékpolitikában 2018-tól kialakított prioritások hozzájárultak a magyar gazdaság válságállóságához – világítanak rá az Állami Számvevőszék elemzői az ÁSZ honlapján megjelent elemzésben.

Mindez jól tükrözi a kiemelt költségvetésvetés-politikai szempontokat megalapozó hosszú távú gazdaság- és társadalompolitikai prioritások stabilitását.

A szakértők elsősorban az ÁFA és SZJA politika költségvetési hatásait vizsgálták a COVID-19 világjárvány okozta válság tükrében.

Rámutatnak, hogy a járványveszély okozta negatív társadalmi-gazdasági hatások enyhítése, kivédése, az elhúzódó veszélyhelyzet kezelése az adott helyzethez való rugalmasabb igazodást követelt meg. Az ÁSZ kialakított 10 célszerűségi, illetve szinergiára irányuló kritériumot, amelyeknek az adó- és járulékpolitikai intézkedések többsége megfelelt.

Az Állami Számvevőszék jelen elemzésével tovább folytatta a költségvetési politikára fókuszáló, az éves központi költségvetések véleményezésére irányuló, illetve a költségvetési politika és a költségvetési tényadatok összefüggéseire alapozott, valamint a kifejezetten adóztatással foglalkozó elemzéseinek több éve megkezdett sorozatát. Külön aktualitását a COVID-19 világjárvány következtében kialakult rendkívüli gazdasági helyzet, valamint a kezelésére tett intézkedések összefoglalásának és rendszerezésének igénye adja.

Az elemzés kiemelten fókuszál a COVID-19 járvány okozta gazdasági sokk által leginkább sújtott 2020-as évre, amelyhez a bázis- és kiindulási adatokat a 2019-es év szolgáltatja. Az aktualitás és a releváns intézkedések teljesebb körű bemutatása érdekében az elemzés kitekint 2021-re is.

A teljes elemzés az Állami Számvevőszék honlapján olvasható.