ÁSZ: Önkormányzati intézmények - erősödött a csalásmentesség

Hírek2021. dec. 15.Növekedés.hu

A helyi önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy a feladataikat az általuk alapított intézmények útján lássák el. Az önkormányzatok jellemzően bölcsődéket, óvodákat, egészségügyi és szociális szolgáltatókat, közművelődési intézményeket működtetnek. Ezek a szolgáltatások közvetlenül érintik a társadalom valamennyi rétegét, az intézmények működésének minősége pedig közvetlen hatással van az állampolgárok életére. Az Állami Számvevőszék 2021-ben jelen idejű monitoring ellenőrzés keretében értékelte a helyi önkormányzatok irányítása alá tartozó intézményeket. Az ÁSZ ezúttal Zala, Heves, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben található helyi önkormányzatok irányítása alá tartozó intézmények belső kontrollrendszerének és integritásának lényeges elemeit értékelte.

Zala megye

A Zala megyei önkormányzatok irányítása alatt álló 107 ellenőrzött intézmény közül 53 intézménynél az intézményvezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében.

Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei.

43 intézménynél azonban további intézkedések szükségesek, mivel ezeknek az intézményeknek a vezetői az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására nem, vagy csak részben intézkedtek, a kockázatok esetükben nem változtak, vagy növekedtek. Az irányító önkormányzat egy intézmény megszüntetéséről döntött az ellenőrzött időszakban - olvasható az aszhirportal.hu összefoglalójában.

A Zala megyei önkormányzati intézmények ellenőrzési jelentése itt érhető el.

Heves megye

Heves megyében összesen 145 megyei önkormányzat irányítása alatt álló intézményt ellenőrzött az ÁSZ.

Az ellenőrzöttek közül 58 intézménynél az intézményvezető tett intézkedéseket az integritást biztosító feltételek megerősítése és kiépítése érdekében, így javították integritásukat.

78 intézmény tekintetében további intézkedések szükségesek, mivel ezen intézmények vezetői nem, vagy csak részben tettek intézkedéseket az ÁSZ figyelemfelhívására. Esetükben a kockázatok nem változtak, vagy növekedtek.

A Heves megyei önkormányzati intézmények ellenőrzési jelentése itt érhető el.

Somogy megye

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívásának és tanácsadásának eredményeként a Somogy megyei önkormányzatok irányítása alatt álló 130 ellenőrzött intézmény közül 34 intézménynél az intézményvezető már 2021-ben intézkedett, vagy intézkedéseket rendelt el az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei. 74 intézménynél további intézkedések szükségesek az integritást biztosító alapvető feltételek kiépítése, illetve kiegészítése érdekében.

Ezeknek az intézményeknek a vezetői az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására nem intézkedtek, ezért az azonosított kockázatok növekedtek, vagy intézkedéseik nem fedték le a kockázatos területeket, így az azonosított kockázatok nem változtak.

Az irányító önkormányzat egy intézmény megszüntetéséről döntött az ellenőrzött időszakban.

A Somogy megyei önkormányzati intézmények ellenőrzési jelentése itt érhető el.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzatok irányítása alatt álló 158 ellenőrzött intézmény közül 46 intézménynél az intézményvezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei. 66 intézménynél azonban további intézkedések szükségesek, mivel ezeknek az intézményeknek a vezetői az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására nem, vagy csak részben intézkedtek, a kockázatok esetükben nem változtak, vagy növekedtek.

Az irányító önkormányzat négy intézmény megszüntetéséről döntött az ellenőrzött időszakban.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzati intézmények ellenőrzési jelentése itt érhető el.