Együttműködik Budapest Főváros Kormányhivatala és a Magyar Nemzeti Bank

Hírek2021. dec. 15.Növekedés.hu

Megújította együttműködési megállapodását Budapest Főváros Kormányhivatala és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett a közraktári tevékenységgel kapcsolatos engedélyezés és azok ellenőrzése is.

Budapest Főváros Kormányhivatala (Kormányhivatal) nevében dr. Sára Botond kormánymegbízott, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított és kibővített együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot.

A közös munka során különösen kiemelt területnek számít a közraktári tevékenységgel kapcsolatos engedélyezés. A közraktározás-felügyeletként kijelölt Kormányhivatal e tevékenység megkezdését, illetőleg megszüntetését az MNB egyetértésével engedélyezi.

A jegybankkal szorosan együttműködve, évente ellenőrzi a közraktározás és a közraktár által végzett zálogkölcsön-nyújtás törvényben előírt feltételeinek meglétét.

A megállapodás értelmében az MNB szükség szerint részt vesz az utóvizsgálatokban, a célvizsgálatokban és a panaszügyek kivizsgálásában is.

A két intézmény a mostani megállapodás szerint rendszeresen tájékoztatja egymást, illetve kölcsönösen észrevételeket, javaslatokat tehetnek a közraktárak és a pénzügyi intézmények egymás tevékenységét érintő működésével, különösen a működés problémáival kapcsolatban.

A felek közreműködnek továbbá a közraktári tevékenységgel összefüggésben kiadni tervezett útmutatók, állásfoglalások, egyéb tájékoztatások tartalmának megfelelő kialakításában. Az együttműködés során felmerülő szakmai és gyakorlati kérdések tisztázása érdekében konzultációkat kezdeményezhetnek.

Mindezek mellett az intézmények kölcsönösen tájékoztatják egymást az együttműködési megállapodás céljához kapcsolódó szakmai fórumokról, továbbképzésekről.

A kibővített dokumentum kiterjed arra is, hogy a két intézmény konferenciákat, konzultációkat szervezhet az e témákkal kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében.