Átadták Magyarország első zöldhidrogén üzemét 

Hírek2024. jún. 3.MTI

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az üzem ünnepélyes átadóján hangsúlyozta: bár a hidrogén mint alternatív energiaforrás még a jövő ígérete, ám Magyarország első zöldhidrogén-üzeme már a jelen, amely nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja, hanem jelentős lépés az ország energiafüggetlensége felé is.

A miniszter elmondta: a hivatalos próbaüzemét megkezdő létesítmény a helyi napelempark által termelt megújuló energiával állít elő hidrogént, és külön értéke, hogy nem jó minőségű termőföldre, hanem a korábbi bányászati tevékenységből fennmaradt tájsebre épült. A 32 hektáros területen elhelyezkedő létesítmény a Mátrai Erőmű egykori külszíni lignitbányájának rekultivációjával új életre kelt, és aktívan hozzájárul a fenntartható energiaforrások elterjedéséhez - húzta alá.

A bükkábrányi zöldhidrogén fejlesztés egybeesik a kormány energiapolitikai szándékaival, hogy a rekordmértékben növekedő megújuló energiaforrások kapacitásának termelését kiegyenlítő és szabályozó létesítmények jöjjenek létre - mondta Lantos Csaba.