Atomháború küszöbén állhatunk az oroszok szerint

Hírek2023. márc. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 392-dik napján:

- Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a nukleáris konfliktus veszélye az elmúlt évtizedek alatt most van a legmagasabb szinten.

- Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy Moszkva nem hagyja „válasz nélkül” azt a brit tervet, amely szerint Ukrajnát szegényített uránból készült tanklövedékekkel fogják ellátni. A brit védelmi minisztérium korábban jelezte: a páncéltörő lövedékeiknek semmi közük a nukleáris fegyverekhez.

- A Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányát elfogadó államok közgyűlésének elnöksége szerdai közleményében támogatásáról biztosította a bíróságot, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancs múlt heti kiadását követően fenyegetések érték az ICC érintett ügyészeit és bíráit.

- Egy új tanulmány szerint Ukrajna gazdaságának újjáépítése várhatóan 411 milliárd dollárba kerül majd.

- A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében.

- Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös. Vilmos walesi herceg a Buckingham-palota tájékoztatása szerint brit alakulatokat keresett fel az ukrán határ közelében lévő délkelet-lengyelországi Rzeszow egyik támaszpontján, és személyesen mondott köszönetet az Európa védelmében betöltött szerepükért.

- Az orosz erők tüzet nyitottak szerdán a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városra, ahol rakétákkal eltaláltak két kilencemeletes lakóházat, aminek következtében a legfrissebb információk szerint egy ember meghalt, 25-öt sérülésekkel kórházba szállítottak - közölte Anatolij Kurtyev, a város önkormányzatának titkára a Telegramon.

- Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzói hivatalok jelentéseiből készített összefoglalójában kiemelte, hogy szerdára virradó éjjel orosz dróntámadás érte a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyét is, ahol egy infrastrukturális létesítményben keletkeztek károk.

Az ukrán légvédelem három orosz drónt semmisített meg.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Kína „nagyon figyelmesen” követi, hogyan reagál Washington és a világ Oroszország ukrajnai inváziójára. Hszi Csin-ping elnök moszkvai látogatásának végén Blinken azt mondta, hogy ha Oroszországnak megengedik, hogy büntetlenül megtámadja Ukrajnát, az „Pandóra szelencéjét nyitná ki” a leendő agresszorok előtt, és rengeteg konfliktushoz vezetne.

- Vlagyimir Putyin a közeljövőben nem tervez békét Ukrajnában, ezért a Nyugatnak fel kell készülnie arra, hogy Kijevnek még hosszú ideig katonai segítséget kell nyújtani – figyelmeztetett a NATO főtitkára egy Guardiannak adott interjújában.

- A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül - jelentette be szerdán az előző napi kijevi látogatása után a lengyel fővárosban tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök.