Háború: az orosz zsoldosok rettegnek az új ukrán támadástól

Hírek2023. márc. 21.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 390-dik napján:

- Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője levélben figyelmeztette Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy az ukrán hadsereg offenzívát tervez, amelynek célja, hogy elvágja a Wagner erőit a kelet-ukrajnai orosz csapatok fő részétől. A sajtószolgálata által közzétett levélben Prigozhin azt mondta, hogy a „nagyszabású támadást” március végére vagy április elejére tervezték.

- Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt küld Ukrajnának ezúttal 350 millió dollár értékben – jelentette be az amerikai külügyminiszter.

- Orosz cirkálórakéták semmisültek meg egy robbanásban a Krím-félsziget északi részén fekvő Dzsankoj városában – közölte az ukrán védelmi minisztérium.

- Norvégia már nyolc Leopard 2 harckocsit szállított Ukrajnának.

- Az Egyesült Államok azt várja a kínai elnöktől, hogy most zajló moszkvai látogatásán az államok szuverenitása és területi egységének sérthetetlensége mellett érveljen, összhangban ENSZ alapdokumentumával - hangzott el a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője utalt arra, hogy a Kína által előkészített 12 pontos béketerv is hangsúlyozza az államok területi sérthetetlenségét.

- Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró katonák számára. A katonai szolgálatról szóló törvény módosítását 283 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

- Oroszország mindig nyitott a tárgyalásokra, és tisztelettel viszonyul Kína ukrajnai rendezési tervéhez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor a Kremlben hétfőn nemhivatalos megbeszélésen fogadta kínai partnerét, Hszi Csin-pinget. Közölte, hogy tanulmányozta a kínai elképzelést.

- Oroszország ingyenesen fog gabonát szállítani a rászoruló országoknak, ha megszűnne a fekete-tengeri élelmiszer-megállapodás - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn az Oroszország-Afrika a többpólusú világban című moszkvai nemzetközi parlamenti konferencián. "Ha 60 nap múlva mégis úgy döntenénk, hogy nem hosszabbítjuk meg ezt a megállapodást, akkor készek vagyunk a teljes mennyiséget, amely előzőleg a különösen rászoruló afrikai országokba irányult, Oroszországból ingyenesen leszállítani ezeknek az országoknak" - mondta.

- Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadásában. A jobboldali politikus kiemelte, hogy Európa történelmi fordulóponthoz érkezett,

és a fordulat a kommunizmus összeomlásánál is veszélyesebb helyzetet teremtett.

- Remélhetőleg az uniós tagállamok védelmi és külügyminiszterei megállapodnak a lőszerek közös biztosításáról, ellenkező esetben nehézségekbe fog ütközni a fegyverszállítás Ukrajnának - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben.

- Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét - jelentette ki Petr Pavel cseh elnök. A nyugalmazott tábornok Ukrajna egész háború előtti területének visszaszerzését nevezte a legjobb forgatókönyvnek.