Ausztria további lazításokat jelentett be

Hírek2021. júl. 9.MTI

Ausztria az enyhén emelkedő számú napi új koronavírusos megbetegedések ellenére is folytatja nyitási tervét, és július 22-től tovább enyhít a jelenleg még érvényben lévő korlátozásokon - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

A bejelentés elsősorban a maszkviselési szabályokra vonatkozik. Ezek szerint július végétől már csak az egészségügyi és szociális intézményekben, az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, hivatalokban és a tömegközlekedésben kell maszkot viselni, az egyéb kereskedelmi egységekben - mint például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben - viszont már nem.

A kancellár hangsúlyozta, "nem lehet állandósult állapot a szabadságjogok korlátozása", és mivel elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, mindenkinek önmagának kell vállalnia annak a kockázatát, hogy amennyiben nem veszi fel az oltást, nagy valószínűséggel előbb-utóbb megfertőződik.

Hozzátette, a napi új megbetegedések száma ugyan enyhén növekszik, de - mivel az idősek, és veszélyeztettek átoltottsága 85 százalék körül van, és a vírus most már inkább a fiatalokat támadja meg - ez nem jár együtt a kórházban ápoltak számának növekedésével.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, a tárca megbízásából született egy tanulmány, mely különböző vészforgatókönyveket tartalmaz az őszre.

Ezek a számítások figyelembe veszik a delta variáns terjedési sebességét és a lakosság feltételezett átoltottsági szintjét is. "Ennek alapján minimum 70-80 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy egy negyedik hullámot, és vele együtt a kórházak túlterheltségét el lehessen kerülni" - jelentette ki a miniszter. Mindazonáltal Mückstein optimistának mutatkozott, és véleménye szerint, "ha marad a júniusi oltási tempó, akkor nem lesz baj".

Ausztriában eddig mintegy 5 millió ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3,5 millióan. Az elmúlt 24 órában 163 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 651 291 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 109, az intenzív kezelésre szorulók 43-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 722-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 638 719.