Autózás: Most már tényleg meg kell csináltatni a lejárt műszakit

Hírek2022. jún. 25.MTI

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

A Carnotie webes és mobilos alkalmazást üzemeltető European Car Data House az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: a veszélyhelyzet alatt, 2020. március 11. és 2022. május 31. között közel egymillió személyautó műszaki vizsgája járt le Magyarországon. Emlékeztetnek, hogy az autók járvány idején lejárt műszaki vizsgáját 2022. június 30-ig meg kell meghosszabbítani, vagy időpontot kell kérni egy hivatalos vizsgaállomáson.

Felhívják a figyelmet, hogy a szakminisztérium által nemrégiben bejelentett újabb könnyítéssel érdemes élniük az érintettnek, hiszen júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) múlt szombaton figyelmeztetett arra, hogy július elsejétől a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban. Azonban aki június végéig időpontot foglal járműve műszaki vizsgálatához, az a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosan használhatja autóját.

A TIM tájékoztatása szerint a tavalyelőtt márciustól idén májusig lejárt forgalmi engedélyek 85 százalékát már kicserélték.

A Carnotie autósok számára készült, az autó használatát és üzembentartását elősegítő webes és mobilos alkalmazás. Az oldal használatával egy helyen tárolható az autóhoz kapcsolódó minden fontos adat, dátum és költség. A platformon jelenleg 20 000 felhasználó kezeli járműveit.