A zsebükben érzik az oroszok a Donbasszt – térképen mutatjuk Liszicsanszk bekerítését

Elemzések2022. jún. 25.Dajkó Ferenc Dániel

Szeverodonyeck elesett, Liszicsanszkot pedig szinte teljesen bekerítette az orosz hadsereg. Egy karnyújtásnyira került, hogy Luhanszk megye teljes területe orosz kézre kerüljön. Komoly sikereket aratott az orosz haderő a Donbasszban. Az idő eközben Ukrajna ellen dolgozik, eljöhet egy pont, ahol már nem tudnak ellenállni. Részletes térképeken mutatjuk az orosz bekerítő offenzívát.

Jelentős fordultat a háborúban

Egészen új irányt vett a kezdeti időszakhoz képest az Ukrajnában zajló háború. Néhány ukrán ellentámadási kísérletet leszámítva az utóbbi hetek a folyamatos orosz sikerekről és az orosz előrenyomulásról szóltak. Folyamatosan megfigyelhető volt, ahogy a sajtóban megjelenő hírek az orosz kudarc okának a boncolgatása helyett szépen lassan elkezdtek annak a lehetőségével is foglalkozni, hogy Kelet-Ukrajna jelentős része rövid időn belül orosz kézre kerülhet.

Május közepe óta ugyanis egyfajta fordulat állt be a háborúban és elkezdett érvényre jutni az elsöprő orosz fölény a Donbasszban. Az orosz hadigépezet, különösképp a tüzérség fokozatosan őrölte fel az ukrán hadsereg erőit a térségben. Így jutottunk el oda, hogy június 24-én pénteken az ukrán vezetés kiadta a visszavonulási parancsot a Szeverodonyecket védő katonáknak, a háború előtt 100 ezres lakosságú, stratégiai fontosságú város pedig orosz kézre került.

Zárul az ostromgyűrű

Az orosz haderő így teljes erővel az utolsó luhanszki nagyváros Liszicsanszk ellen fordulhatott és az orosz csapatok megkezdték a város ostromát. A legfrissebb hírek alapján az orosz katonák már Liszicsanszk külvárosában járnak.

A várost már a közvetlen támadás előtt is számos légitámadás, rakétatámadás érte és az orosz tüzérség is folyamatosan lövi az ukrán állásokat. A várost védő ukrán katonák helyzete eközben egyre reménytelenebbé válik. Az orosz haderő már hetekkel ezelőtt megtette az első lépéseket a város teljes körbezárására, mostanra pedig nagyon szűkre zárult az ostrom gyűrű Liszicsanszk körül. Az oroszok tíz települést foglaltak el az elmúlt időszakban, ezek: Loskutivka, Pidliszne, Mirna Dolina, Sebkarjer, Vrubivka, Nirkive, Mikolajivka, Novoivanivka, Ustyinivka és Raj-Olekszandrivka.

Zárul az ostromgyűrű Liszicsanszk körülZárul az ostromgyűrű Liszicsanszk körül; Forrás: saját gyűjtés

Eközben az oroszbarát szakadár erőknek is sikerült elérniük és kisebb sikereket aratniuk és valószínűleg elfoglalták Zolote és Hirs’ke településeket. A kettő közül Zolote elfoglalása egészen biztosnak tűnik, Hirs’ke esetében csak arra van bizonyíték, hogy a városközpont a szakadárok kezére került. Kérdéses, hogy a település külső részein tartják-e még magukat szétszórtan ukrán egységek.

Mindez azt jelenti, hogy az oroszok nagyon közel kerültek ahhoz, hogy legalább egy szakaszon ellenőrzésük alá vonják azt az autóutat, amelyen Bahmutból az utánpótlást biztosítják a Liszicsanszkot védő ukrán katonák számára. Ha ez megtörténik és egyre kevésbé tűnik kétségesnek, hogy megtörténik, utána a város eleste már szinte biztosra vehető.

Így Luhanszk megye teljes területének az orosz kézre kerülése kézzelfpgható közelségbe került.

Donyeck megye a következő célpont

Ezzel párhuzamosan lassan de biztosan Donyeck megyében is folyamatos az orosz előretörés északon és délen egyaránt. Luhanszk elfoglalása után ez a folyamat felgyorsulhat. Donyeck oblasztyban Szlavjanszk és Kramatorszk bevétele lesz a legnagyobb kihívás az oroszok számára. Ha valamilyen okból nem változnak meg hirtelen az erőviszonyok, akkor ennek a két városnak a bevétele hasonló folyamat lesz, mind Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása, így várhatóan legalább 1-2 hónapot igénybe vesz majd.

Donyeck megye a következő célpontTérkép az Ukrajnában zajló háborúról és a hozzá tartozó jelmagyarázat; Forrás: saját gyűjtés

Az idő Ukrajna ellen dolgozik

Oroszország számára azonban úgy tűnik megfelelő ez a tempó, a két fél közül jelenleg valószínűleg az ukránokat sürgeti egyre jobban az idő. Ennek az oka viszonylag egyszerű. Bármilyen korlátozásokat is vetnek ki Oroszországra és bármilyen támogatásokat is kap nyugatról Ukrajna, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az óriási orosz hátország teljesen sértetlen, míg Ukrajna romokban áll és egyre válságosabb állapotba kerül. Elég csak abba belegondolni, hogy:

  • már nem tudják használni a kikötőiket;
  • elveszítették a legnagyobb atomerőművüket;
  • az oroszok emellett megsemmisítettek számos hőerőművet;
  • egyetlen olajfinomítójuk sem működik;
  • károsodott a vasúti infrastruktúra;
  • óriási károkat szenvedett a legnagyobb ukrán hadiipari központ Harkov épületállománya;
  • megsemmisült számos fegyverraktár, katonai objektum, repülőtér az országban;
  • elveszítették a legnagyobb ukrán vasművet és az ukrán vegyipar központját, valamint az ásványkincsekben leggazdagabb területeiket is;
  • mindemellett számos, a frontvonalaktól messze eső városuk épületállománya is megrongálódott,
  • az ukrán gazdaság pedig valószínűleg teljesen a padlóra került.

Ennek pedig hosszútávon az lehet a következménye, hogy Ukrajna egyre kevésbé tud hatékony ellenállást kifejteni. Ráadásul a helyzet egyre csak romlik, mivel napról-napra folytatódnak az orosz rakétatámadások, és folyamatos az orosz előretörés. Ha ez nem lenne elég, valószínűleg az ukrán hadsereg legjobban felszerelt és kiképzett egységei közül sok odaveszett a Donbasszban. A Donyeck-medencében meginduló intenzív orosz offenzíva elején ugyanis arról lehetett hallani, hogy épp ezen a területen állomásoznak a legütőképesebb ukrán csapatok. Ezek egy része bizonyosan sikerrel visszavonult az érintett területről, de így is számos ukrán egységet bekerítettek, vagy megsemmisítettek az oroszok. Persze eközben az orosz hadsereg is óriási veszteségeket szenved el, de nem szabad elfelejtkezni arról, hogy nekik még jelentős tartalékaik vannak és egyre inkább úgy tűnik, hogy az oroszok készek a szélesebb körű mozgósításra. Mindez tehát oda vezet, hogy az idő az ukránok ellen dolgozik és ha nem történik valami, akkor eljöhet egy pont, ahol összeroppan az ukrán védelem, utána pedig óriási területek kerülhetnek orosz kézre.