Az 59. Közgazdász-vándorgyűlés kiemelt témája lesz a klímaváltozás gyorsulása és következményei

Hírek2021. aug. 24.Növekedés.hu

Sokakra hatott sokkolóan az elmúlt hetekben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése a klímaváltozás gyorsulásáról, közvetlen hatásairól és hosszabb távú következményeiről. A témával természetesen kiemelten foglalkozik az 59. Közgazdász-vándorgyűlés is.

A konferencia nyitó plenáris ülésén, 2021. szeptember 23-án délelőtt Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, egyetemi tanár, a Közép-európai Egyetem Éghajlati és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának vezetője, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) harmadik munkacsoportjának alelnöke mutatja majd be a jelentés főbb megállapításait.

Emellett külön környezetgazdasági szekció foglalkozik majd - Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa, az MKT Környezetgazdasági Szakosztályának elnöke vezetésével - a klímaváltozás elleni küzdelem és az alkalmazkodás kérdéseivel, olyan szakértők részvételével, mint Bozó László meteorológus, akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyetemi tanára; Csutora Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára; Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A pénzügyi szférában is egyre fontosabb szempont a környezeti fenntarthatóság. Ezt a kérdést járja majd körül a konferencia fenntarthatósági szekciója, olyan előadókkal, mint Kandrács Csaba MNB-alelnök, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnökségi tagja; Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, a BAMOSZ elnöke; valamint Kolozsi Pál Péter és Lóga Máté MNB-igazgatók. A szekció előadásait követően a zöld finanszírozás témájáról tőzsdén jegyzett vállalatok és zöldkötvény-kibocsátók képviselői beszélgetnek majd, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnöke moderálásával.

A Magyar Közgazdasági Társaság a járványhelyzet okozta kockázatokat és bizonytalanságokat mérlegelve az idei konferenciát 

2021. szeptember 23-24-én 

a tavalyihoz hasonlóan hibrid formában, élő internetes videóközvetítéssel rendezi meg.

Az élő videóstreamet a YouTube-on és a Facebookon ingyenesen követhetik majd figyelemmel az MKT tagjai és a gazdaság ügyei iránt érdeklődők. 

A szekciók előadásait és panelbeszélgetéseit az elkövetkező hetekben rögzítik és az 59. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, 

szeptember 23-án 10 órakor

teszik elérhetővé a konferencia honlapján.