Az Amazon a jövőben csak biztonságos termékeket árusít az Egyesült Államokban

Hírek2019. máj. 23.Növekedés.hu

Az Amazon a jövőben nem értékesít mérgező mennyiségű ólom és kadmium-tartalmú gyermekékszereket és iskolai felszerelést az Egyesült Államokban – olvasható a bbc.com hírportálon.

Az online kiskereskedő óriáscég azt követően hozta meg döntését, hogy az Egyesült Államok szövetségi vizsgálói „több tucat” olyan termékre bukkantak, amelyek e fémek engedélyezett mennyiségénél többet tartalmaztak. Az egyik termék ólomtartalma 80-szorosan haladta meg az ajánlott mennyiséget.

Az Amazont 700 ezer dollárra megbírságolták. A büntetés összegét a gyermekeknek szánt cikkek ellenőrzésére fogják felhasználni.

„Amikor szülőként gyermekeim részére vásárolok, elvárom, hogy a termékek biztonságosak legyenek” mondta Bob Ferguson, Washington állam igazságügyi minisztere, akinek hivatala a vizsgálatot 2019 első hónapjaiban lefolytatta. 

A vizsgált termékek között szerepeltek gyermekékszerek, valamint iskolai felszerelések, tolltartók, hátizsákok, könyvborítók és uzsonnás dobozok. A legnagyobb szennyezőanyagtartalma a „gazdag kivitelezésű, élénk színekre festett mesefiguráknak volt, amelyeket 12 év alatti gyermekeknek árusítottak”, szögezte le közleményében Bob Ferguson hivatala.   

A miniszterrel kötött megállapodás keretében az Amazon kötelezettséget vállalt arra, hogy az ilyen típusú termékeket más forrásokból szerzi be. A jövőben csak olyan kereskedők termékeit értékesíti, akik vizsgálati laboratóriumok dokumentumaival hivatalosan igazolják, hogy azok biztonságosak.

Az új eljárási rend mintegy 18 ezer olyan kereskedőt érint, akik alapvetően az Amazonon keresztül értékesítik termékeiket.

A miniszter arra is felszólította az Amazont, hogy lépjen kapcsolatba azokkal az ügyfeleivel, akik vásároltak a veszélyes termékekből és kérje meg őket azok megsemmisítésére. Emiatt az Amazon-nak több, mint 200 ezer dollárt (közel 58 millió forint) kell visszatérítenie az érintett ügyfelek számára. 

A megállapodás egy másik előírása szerint amennyiben az igazságügyi miniszter megbízottjai az Amazon által kézbesített, mérgező terméket találnak, azt a kiskereskedőnek két üzleti nap alatt vissza kell vásárolnia.

Az Amazon egy közleményben leszögezte: vásárlóinak biztonsága „első számú üzleti célkitűzése”. Hozzátette: „Szorosan együttműködünk értékesítési partnereinkkel annak érdekében, hogy igazolni tudjuk: az áruházainkban található iskolaszerek és gyermek-ékszerek biztonságosak. Folyamatosan javítjuk az e termékek biztonságának igazolására szolgáló eljárási rendet.”