Százszoros az árkülönbség a legdrágább és a legolcsóbb falvak között

Ingatlan2019. máj. 23.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A legolcsóbb falvakban akár 8-13 ezer forintba kerül egy négyzetméter, a legdrábbaknál 900 ezer forint feletti az átlagár a falusi csok-ban érintett településeken.

Százszoros árkülönbség és tízezernyi eladó ingatlan a falusi csok településeinek kínálatában - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A júliustól induló programban érintett településeken jelenleg közel 15 ezer ingatlant - házat vagy lakást - hirdetnek eladásra.

A legdrágább települések a Balaton közelében találhatóak:

A Balatonfüredtől 17 kilométerre található Balatonakaliban eladó ingatlanokért a tulajdonosok átlagosan 913 ezer forintos átlagos négyzetméterárat szeretnének kapni.

Az északi parti településen jelenleg összesen 17 lakóingatlan vár gazdára.

A Balaton északi partján fekvő falvak a legdrágábbak

A héten jelent meg az állami lakástámogatási rendszer új eleméről, a falusi csokról szóló részletes szabályozás, ennek apropóján az ingatlan.com megnézte, hogy az érintett településeken jelenleg hol tartanak az átlagos négyzetméterárak.

Százszoros különbség is lehet az árakban

Az ingatlan.com elemzése szerint a falusi csokban érintett településeken május közepén 14 639 lakóingatlant - családi házat és lakást - kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A Balaton közelében lévő települések a legdrágábbak. A már említett Balatonakali után

a második helyen a Művészetek Völgye című fesztiválhoz köthető Vigántpetend, ahol átlagosan 907 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak két eladó házat.

A harmadik helyen áll Tihany, ahol négyzetméterenként átlagosan 660 ezer forintot kell adni az ingatlanokért, amelyekből 63-at hirdettek meg az idén. A legdrágább falusi csokos települések közé tartozik a Balatonhoz ugyancsak közel eső Szentbékkálla, Dörgicse és Kékkút, utóbbi településeken 483-500 ezer forintra jön ki a négyzetméterár.

A legolcsóbb településeken között van a Vas megyei Halastó, ahol 8 ezer forintos négyzetméteráron megvehető az egyetlen eladó ingatlan.

Az olcsó települések között van még a Borsod megyei Felsővadász, a Békés megyei Pusztaottlaka, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainoka, ahol már négyzetméterenként 12-13 ezer forintért is lehet ingatlant vásárolni, és ezeknek a házaknak a teljes vételára is csupán 390 ezer-1,2 millió forint között mozog.

A legalacsonyabb átlagos négyzetméterárú települések kínálata:

Halastó (Vas, 8 ezer Ft/m2):  https://ingatlan.com/28391189

Felsővadász (Borsod-Abaúj-Zemplén, 12 ezer Ft/m2): https://ingatlan.com/28936040

Pusztaottlaka (Békés, 13 ezer Ft/m2): https://ingatlan.com/25078248

Tiszainoka (Jász-Nagykun-Szolnok, 13 ezer Ft/m2): https://ingatlan.com/28374575