Az automatizált tőzsdei kereskedés lényege és potenciális haszna

Hírek2021. júl. 16.Növekedés.hu

Mit jelent egész pontosan az automatizált tőzsdei kereskedés fogalma? Miként valósítható meg a gyakorlatban, és milyen formában teremt extra hasznosságot a használata? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a cikkben, kiemelve ezáltal az automatizált tőzsdei kereskedés hozzáadott értékét.

Az automatizált tőzsdei kereskedés kezdeti célja és lényege

A tőzsdei kereskedés gyakorlatába implementált automatizmusok eleinte azt a célt voltak hivatottak elősegíteni, hogy az emberi jelenlét, illetve az interakció kisebb mértékben legyen szükséges a tőzsdén történő kereskedés gyakorlatát nézve.

Az úgynevezett automatikus stop ajánlat, valamint a követő stop is remek példa ennek a gyakorlati megvalósítására. Utóbbi segítségével például meghatározható, hogy az árfolyam csúcsához viszonyítva egész pontosan hány százalékra kell záródnia a pozíciónak, természetesen automatikus módon.

Az automatizált tőzsdei kereskedés ezen lehetőségei többek között a Random Capital Zrt. kereskedési felületén, a Netboon-on is hozzáférhetők.

Haladóbb lehetőségek és megoldások az automatizált tőzsdei kereskedés segítségével

Természetesen az automatizált tőzsdei kereskedés fejlett tudását vétek volna kihasználatlanul hagyni. Annál is inkább, mivel a statisztika, az informatika és a pénzügyi piacok ismereteit latba vetve programozható stratégiák is kreálhatók az automatizmus számára.

Ennek köszönhetően előre automatizált vételi és eladási pontok lőhetők be az egyes specifikus értékekhez. Ez pedig egyenes utat kínál a profit generálásához, mivel az algoritmus nemcsak önjáróan cselekszik.

Vagyis emberi beavatkozást nem igényelve, rövidebb időn belül képes döntést hozni, emellett pedig bármelyik gyakorlott kereskedőt lekörözve képes nyélbe is ütni a kínálkozó ügyleteket. Úgyhogy ebből minden bizonnyal tisztán látszik, mekkora potenciál is rejlik az automatizált tőzsdei kereskedés alkalmazásában.

Korszerű robotok és automatizmusok a tőzsdei kereskedés jegyében

Az úgynevezett „high frequency trading” robotok úgy funkcionálnak az amerikai tőzsdéken, akárcsak egy precízen finomra hangolt pénztermelő gépezet. Közel vannak a tőzsdéhez, ennek köszönhetően tényleg a másodperc törtrésze alatt képesek reagálni a kínálkozó lehetőségekre.

Persze az automatikus tőzsdei kereskedés céljából bevetett robotok akár komplexebb feladatokra is betaníthatók. Léteznek ugyanis olyan fejlett automatizmusok, amelyek már a Twitter bejegyzések, a vállalati jelentések, a technikai elemek, illetve a különféle indikátor jelzések és statisztikai modellek információinak az értelmezésére is képesek.

Vagyis komplexen tudják elemezni és értelmezni a rendelkezésre álló adatokat, hogy aztán ennek fényében cselekedjenek és végezzenek profitábilis tőzsdei kereskedést, mindvégig automatizált módon.(X)