Az e-kereskedelmi cégek is megérezték az ukrajnai háború kitörését

Hírek2022. márc. 3.Növekedés.hu

Az orosz-ukrán háború egy héttel ezelőtti kitörése óta az e-kereskedelmi cégek 58 százaléka tapasztalt visszaesést a forgalmában, 42 százalékuk esetében ennek mértéke elérte a 20 százalékot is – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz internetes áruház válaszaiból.

A kereskedők 76 százaléka az ellátási láncban semmilyen fennakadást nem tapasztalt. 42 százalékuk azonban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a válság elhúzódik, felmerülhetnek fennakadások egyes termékek beszerzésekben.

Az egyik fő közvetlen probléma jelenleg a forint árfolyamának gyengülése az euróhoz és a dollárhoz képest: 83 százaléknyian úgy nyilatkoztak, hogy ez a hirtelen elmozdulás negatívan érinti a működésüket, 57 százalékuk ezt a hatást jelentősnek értékelte.

A válaszadók szerint a visszaesés fő oka a vásárlók óvatosabbá válása.

Bár a hónapvégi időszakokban mindig észlelhető valamekkora visszaesés, a kereskedők szerint most inkább a kivárás, illetve a takarékoskodás iránt igény tartja vissza a vásárlók egy részét.

A közeljövő gazdasági fejleményeit tekintve igen eltérők az e-kereskedelmi cégek várakozásai

– mondta Dévavári Dezső, az Olcsóbbat.hu vezetője.

51 százalékuk további visszaesésre számít, 49 százalékuk pedig a jelenlegi helyzet stagnálására, amelyből a konfliktus valamilyen rendeződését követően várható visszatérés a korábbi szintekre.