Az egy főre jutó lengyel GDP 21 év alatt érheti utol a német színvonalat

Hírek2019. szept. 5.Növekedés.hu

A jelenlegi gazdasági növekedési trendek alapján Lengyelország az egy főre jutó GDP tekintetében 21 év alatt érheti utol Németországot, idéz egy friss jelentést a polskieradio.pl hírportál.

A Warsaw School of Economics tanulmányából az is kiderül: Lengyelországnak 14 évre van szüksége, hogy felzárkózzék az EU 15 „régi” tagállama egy főre jutó GDP-jének átlagos szintjéhez.

Lengyelország e mutató tekintetében Görögországot már megelőzte, ez év végére pedig valószínűleg Portugáliát is maga mögött hagyja. 

A tanulmány arra int, hogy az országnak inkább a befektetések ösztönzésével kell elősegítenie a gazdasági növekedését, nem pedig a fogyasztás támogatásával.

A lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint a lengyel gazdaság ez év második negyedében 4,5 százalékkal bővült. Mateusz Morawiecki miniszterelnök augusztus közepén kijelentette: Lengyelország világszerte és Európában is a leggyorsabban növekvő gazdaságok közé tartozik. 

A Warsaw School of Economics jelentése a Krynica Economic Forum részére készült, amelyet szeptember első hetében tartanak meg a déli lengyel üdülővárosban, Krynica-Zdrój-ban. A Forum a legnagyobb ilyen jellegű konferencia Közép és Kelet-Európában, amelyen a világ számos politikai és gazdasági döntéshozója részt vesz.