Az Egyesült Arab Emirátus is beszáll az űrkutatásba

Hírek2019. dec. 28.Növekedés.hu

A több, mint 1 300 kiállítót és körülbelül 90 000 látogatót vonzó Dubai Air Show középpontjában kétségkívül az Airbus és a Boeing vetélkedése állt - olvasható az euronews.com hírportálon.

A két légiközlekedési óriás között éles a verseny a több milliárd eurós megrendelések elnyeréséért. A légitársaságok biztonságosabb, hatékonyabban üzemelő gépekkel akarják bővíteni flottáikat. Az Airbus számára a rendezvény jól indult. Az Emirates légitársaság 50 darab extraszéles törzsű A350 gépre írt alá vásárlási szerződést. 

Kapott megrendelést a Boeing is. Az Emirates vezérigazgatója, Sheikh Ahmed Bin Saeed al-Maktoum bejelentette: a vállalat 30 darab Boeing 787-9 Dreamliner repülőgépet rendelt 8,8 milliárd dollár (több, mint 2 600 milliárd forint) értékben.

A kiállítás idején körülbelül 46 milliárd euró (több, mint 15 000 milliárd forint) cserélt gazdát. A Boeing-nek valamivel kevesebbel kellett beérnie: 16 milliárd eurós megrendeléssel térhet haza, míg az Airbus 19,5 milliárdos összegről számolhat be. 

Noha a Boeing’s 737 Max gépei két, sok halálos áldozatot követelő katasztrófa után nem repülhetnek, és a vállalat bejelentette, hogy januárban leállítja a gyártást, e típusra mégis sikerült nyugtáznia 60 megrendelést. 

Az idei esztendő történelmi jelentőségű az Egyesült Arab Emírségek (UAE) űrkutatása számára: sikeres űrutazást hajtott végre első asztronautája, Hazzaa Al Mansoori. Az emirátus figyelmének középpontjába most a bolygóközi kutatást állította. 

Az UAE Mohammed bin Rashid Űrközpont kutatási programjának vezetője, Aalem al-Marri kijelentette:

a tavaly útjára indítottuk az UAE első teljes kiépítettségű műholdját. Ez év szeptemberében és októberében elértünk egy újabb, jelentős mérföldkövet, az első UAE asztronauta űr-utazását. Ő a harmadik arab asztronauta és az első arab, aki a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhatott. 

Al Mansoori szerint a Nemzetközi Űrállomáson töltött napjai „megdöbbentő élményt” jelentettek számára.

Az űrből szemlélve a Föld még szebbnek látszik: teljesen békés, nem látszanak az országok határai. Nem látni mást, csak a kék óceánokat és a hegyeket. Fantasztikus látvány. Szerencsések vagyunk, hogy ezen az égitesten élhetünk. 

A NASA űrhajósa, Andrew Morgan hozzátette:

ennek az országnak ő a Jurij Gagarin-ja vagy az Alan Shepard-ja. Ebben az országban ő az első, ami nagy dolog. 

Az UAE következő célpontja a Mars, és nagy szerepet szánnak a nőknek. 

Al Marri kijelentette:

Nagyon szeretjük a Marsot. A következő év nagy célja pontosan ez a bolygó, a Mars. Rakétát indítunk az égitestre és tanulmányozni fogjuk a légkörét.

Al Marri leszögezte:

központunkban a mérnökök több, mint 50 százaléka nő és a kutatási csoportok 80 százalékát nők vezetik.