Egy nagy európai bank bocsánatot kért a rabszolgaságban játszott szerepéért

Hírek2022. ápr. 13.MTI

A holland ABN AMRO Bank szerdán hivatalos bocsánatkérést tett közzé honlapján, a pénzintézet rabszolgaságban játszott szerepe miatt.

A honlapon szereplő információk szerint az amszterdami székhelyű Nemzetközi Társadalomtörténeti Intézet (IISH) a bank felkérésére kutatást végzett a pénzintézet elődjeinek, a 18. és 19. századi rabszolga-kereskedelemben történt részvételéről.

E kutatás szerint az ABN AMRO elődje, a Hope & Co. bank meghatározó szerepet játszott a 18. századi nemzetközi rabszolga-kereskedelemben: profitjának nagy részét nem csupán a rabszolgatartással kapcsolatos műveletekből szerezte, hanem a cég aktívan részt vett a rabszolgamunkával fenntartott ültetvények napi üzletmenetében is. A Mees en Zoonen bank, az ABN AMRO másik elődje, biztosításokat bonyolított rabszolgákat szállító hajók, és rabszolgák által betakarított áruszállítmányok részére. 

A kutatás vezetője, Pepijn Brandon arra a következtetésre jutott, hogy a Hope & Co. a 18. század végén Hollandia legnagyobb pénzügyi és kereskedelmi vállalata volt, és a rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos műveletek az üzleti tevékenységének központi részét jelentették.

A Mees & Zoonen ugyan kisebb volt, de a rabszolga-kereskedelmi ügyletei szintén fontos bevételi forráshoz juttatták a pénzintézetet.

Robert Swaak, az ABN AMRO vezérigazgatója a honlapon közzétett nyilatkozatban azt írta:

az ABN AMRO több mint 300 éves büszke múltra tekint vissza, de el kell ismerni múltunk sötét oldalát is.

"Az ABN AMRO nem tudja visszafordítani az idő kerekét. Tisztában vagyunk azzal, hogy bár a rabszolgaságot eltörölték, a múltbeli igazságtalanságoknak a jelenben is következményeik vannak. Pénzintézetünk bocsánatot kér elődeink múltbeli tetteiért és tevékenységeiért, valamint az általuk okozott fájdalomért és szenvedésért" - fogalmazott a tekintélyes bank jelenlegi vezérigazgatója. 

A holland központi bank (DNB) még február elején kért bocsánatot azért, hogy számos korábbi igazgatója fontos szerepet játszott a 19. századi rabszolga-kereskedelemben.