Az egyik legnagyobb kínai csoporttal tárgyalt a pénzügyminiszter

Hírek2023. szept. 22.MTI

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta. A pénzügyminiszter kiemelte: olyan újabb logisztikai beruházásokról is tárgyaltak, amelyekkel Magyarország a kínai export-import áruk regionális légi elosztó központjává válhat - tájékoztatott pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatok még soha nem voltak olyan erősek és hatékonyak, mint most - szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: tavaly Kína volt a legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnerünk, a kétoldalú kereskedelem teljes volumene 6 százalékkal nőtt és meghaladta a rekordot jelentő 13 milliárd dollárt. A keleti nyitás politikájának, az alacsony adóknak, a képzett magyar munkaerőnek, a fejlődő infrastruktúrának és hazánk elhelyezkedésének köszönhetően Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont a kínai vállalatok számára - ismertette a tárcavezető.

Hozzátette: a kínai vállalatok beruházásai világszínvonalú technológiát, intelligens logisztikai és szállítmányozási megoldásokat hoznak Magyarországra. Ennek egyik példája a Cecz csoport váci okos raktárbázisának építése, amely 700 robottal és 150 méternyi szállítószalaggal üzemel majd és 210 új munkahelyet hoz létre.

A két ország kapcsolatai a pénzügyi együttműködés területén is folyamatosan erősödnek, a Bank of China mellett a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank is a magyarországi működés mellett döntött. A China Merchants Group kiemelkedő szerepet játszott Kína modern gazdasági és társadalmi fejlődésében, többek között Kína első nemzetközi ipari parkjának létrehozója. A Sinotrans a világ egyik legnagyobb szereplője a globális árufuvarozásban, a globális logisztikai szolgáltató üzletágban, és a világ élvonalában van a légi szállítmányozásban is. A Cecz csoport kiemelt gazdasági hídszerepet tölthet be Kína és Magyarország között a két ország kereskedelmi és logisztikai tevékenységének összehangolásában - olvasható a PM közleményében.