Nagy Márton: ez a kulcsa a gazdasági növekedés helyreállításának

Elemzések2023. szept. 22.D.J.

Miután az infláció megint egyszámjegyű lesz a fogyasztásra kell fókuszálni, hisz ez a növekedés alapja - mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. közgazdász vándorgyűlésen.

A 2023-as év az infláció letörésének az éve, a 2024-es viszont a növekedés helyreállításának az éve kell legyen. Miután elértük az egyszámjegyű inflációs tartományt, el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását, amelynek a legfontosabb forrása a fogyasztás.

Annak, hogy ez bővüljön az egyik előfeltétele a reálbérek helyreállítása – mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. közgazdász vándorgyűlésen, Egerben.

Nagy Márton hangsúlyozta: a háború kitörése után először az energiacsapdával kellett megküzdjön az ország.

Tavaly a csúcs idején 600 euró/MWh is volt az áram ára. Azóta jelentősen javult a helyzet, az árak konszolidálódtak, de még mindig magasak.

A válság eleve úgy ért minket, hogy Európában energiaimportban mi voltunk az egyik legkitettebb ország.  

A miniszter kiemelte: a kormány több fontos lépést is hozott, hogy elkerüljük az energiacsapdát. Például:

  • energiaintenzív KKV-támogató program indult, amely 36 ezer vállalkozást segitett
  • a gyármentő programnak hála 140 vállalat 300 milliárd forintnyi beruházása valósulhat meg
  • a kkv-kat kimentették a váltófix áram- és gázszerződésekből
  • egyes kiemelt ágazatokban júliustól 200 euró/megawattos szinten áramár-sapkát vezettek be, így ötezer vállalkozás szabadult ki a rendkívül magas áron fixált szerződésekből
  • extraprofitadó kivetésével az átlagfogyasztás mértékééig megvédték a rezsicsökkentést

Nagy Márton elmondta: az energiacsapdából megindult a kilábalás. Előreláthatólag költségvetési szinten 2025-ben már ezzel a problémával nem vagy alig kell majd foglalkozni.

Viszont megjelent közben egy inflációs csapda is. A miniszer azt mondta: az infláció ilyen mértékű emelkedését nem lehetett elkerülni. "Alapvetően nem felelős érte senki, a gazdaság szerkezetéből és Magyarország mozgó árfolyamú, önálló valutájából eredően a pénzromlásnak ez a mértéke elkerülhetetlen volt, amit nem lehetett kivédeni" - tette hozzá.

A gazdasági struktúránkból következett: az energiakrízis úgy ért minket, hogy nagy energia-kitettségünk volt.

Az infláció okozta kamatcsapda kikerülését több intézkedés segítette: például a lakossági és vállalati kamatstop.

Előbbi 350 ezer családot védett meg a magas kamatokkal szemben – mondta el a miniszter.

Várhatóan az egyszámjegyű infláció novemberre jöhet el. Eredetileg ezt a mérföldkövet októberre várták, de közbeszólt, hogy az üzemanyagárak meglódultak.

A kormány vizsgálja az üzemanyagárak alakulását.

Nagy Márton azt mondta: miután az infláció megint egyszámjegyű lesz a fogyasztásra kell fókuszálni, hisz ez a növekedés alapja. Jövőre ez lesz a fő fókusz. A fogyasztás helyreállításával a GDP is gyorsan visszaállhat a háború előtti növekedési pályára.

A miniszter szerint a jegybanki irányadó kamatok mérséklődése nem követi az infláció lassulását, ezzel pozitív reálkamatokat alakítva ki.

A pozitív reálkamatok okozta „óvatossági motívum” veszélyezteti a fogyasztás visszapattanását - mondta Nagy Márton.