Az elmúlt évek válságos időszaka megváltoztatta az űrkutatást

Hírek2024. jan. 19.Növekedés.hu

Az elmúlt éveket meghatározó válságos, konfliktusokkal teli időszak megváltoztatta az űrkutatás trendjeit – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet elemzésében.

A globális űrexpedíciókra szánt kormányzati kiadások összege a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, amely a védelmi kiadások felívelésének köszönhető - írja az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet elemzésében Sárdi Gergő.

Ezen időszak során a befektető nemzetek rangsora is megváltozott: bár az Egyesült Államok még mindig éllovasnak számít, a keleti országok egyre inkább meghatározó szerepet töltenek be a globális versenyben.

Sajnálatos módon Európa nem volt képes megőrizni a pozícióját, így az USA, Peking és Moszkva mellett Japán mögé szorult. A következő évek során egyre meghatározóbb szereplővé válhat India, további veszélyt jelentve az európai negyedik helyre.

A Hunor program keretében Magyarország új fejezetet nyit az űrkutatás területén: ismét lesz magyar űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomáson végez majd kísérleteket és kezeli a magyar fejlesztésű eszközöket.

A teljes elemzést IDE kattintva érheti el.