Az első fél évben több autópálya-matrica kelt el, mint a járvány előtt

Hírek2022. júl. 26.MTI

Idén június 30-ig csaknem 7,8 millió e-matrica kelt el körülbelül 62,7 milliárd forint értékben, ez a darabszám mintegy 6 százalékkal meghaladja 2019 ugyanezen időszakának adatait, ami nagyrészt a külföldi utazók visszatérésének köszönhető - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) kedden az MTI-vel.

Az idei az első olyan év, amikor az autópályamatrica-vásárlások száma meghaladja a járvány előtti utolsó év adatait.

A NÚSZ adatai szerint a 2022-es évre június 30-ig 570 ezer éves országos, több mint 1 millió havi, közel 4 millió heti (10 napos) és több mint 2,2 millió megyei autópálya-matricát vásároltak az utazók. Nagyjából minden harmadik pályamatricát külföldi rendszámú járműre vették a közlekedők.Erre az évre megközelítőleg másfél millióval, mintegy 24 százalékkal több úthasználati jogosultságot szereztek a díjköteles gyorsforgalmi utakat használók, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Mindegyik matricatípus esetében jelentős a bővülés, de a legnagyobb, 38 százalékos a növekedés a külföldiek körében legkedveltebb heti vignettánál. Az éves matricákból mintegy 20 százalékkal, a haviból pedig 24 százalékkal kelt el több, mint tavaly ilyenkor.

A közlemény idézi Bozóky Alexet, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatóját, aki ismertette: külföldi honosságú járműre mintegy 52 százalékkal több heti (10 napos) és 40 százalékkal több havi matricát vásároltak az úthasználók, mint egy évvel korábban. A heti jogosultságból az idei első fél évben újra többet vettek külföldi, mint hazai jelzésű járműre.

A külföldi honosságú járműre vásárolt e-matricákból a legtöbbet német (568 ezer), román (555 ezer) és osztrák (333 ezer) felségjelzésű járműre vették az utazók június végéig.

A megyei matricák közül továbbra is a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes a legnépszerűbb.