Továbbra is félrebeszél az amerikai elnök – Trumpnál is jobban utálják

Elemzések2022. júl. 26.D.J.

Joe Biden népszerűsége új mélységbe zuhant.

Amerika egy nemzet, amelyet össze lehet foglalni egyetlen szóban is: „Asufutimaehaehfutbw”

Ezzel a halandzsával állt elő a nyár folyamán Joe Biden egy nyilvános beszédében. Az ehhez hasonló nyelvbotlásoknak se szeri se száma az elnöksége alatt. Volt, hogy az alelnökére Kamala Harrisre úgy hivatkozott, mint a feleségére. Pár napja a hivatalának pedig azért kellett magyarázkodnia, mert Biden azt állította, hogy rákban szenved.

Hogy mennyire lehet komolyan venni a kijelentéseit, azt jól mutatja, hogy a politikai kommentátorok többsége rögtön tévedésre gyanakodott. A Fehér Háznál pedig azóta el is árulták: Biden rontott, amikor jelen időben beszélt.

Valójában régen volt bőrrákja, de azóta kezelték.

Bár a hivatalos közlemények alapján a stábja nem aggódik a kora és az egészségi állapota miatt, úgy tűnik a valóság merőben más. A New York Times riportja szerint már azelőtt, hogy elkapta volna a COVID-ot, az emberei hezitáltak, ha hosszú nemzetközi utakat kellett szervezni az elnöknek. Féltek, hogy a sok repülés túlságosan is igénybe fogja venni.

Joe Biden egyik bakija a Fehér Háznál

Az elnök népszerűsége mindenesetre hónapok óta kútba hajított kőként zuhan a mélybe.

A közvélemény-kutatások átlaga alapján csak a választók 37,9 százaléka támogatja az államfőt. Utoljára a többség tavaly augusztusban állt ki mellette. Azóta az elfogadottságát jelző mutatók folyamatosan csökkennek. Már Trumpnál is rosszabbul áll. Az elődjének másfél évvel a beiktatása után ugyanis 41,8 százalékos volt a támogatottsága.

A többség nem a zavaros beszédei miatt pártolt el a regnáló elnöktől. A szavazókat az infláció, a rossz gazdasági kilátások és az egymást érő tömeggyilkosságok frusztrálják. A lövöldözések miatt csak idén úgy ezer gyerek halt meg az államokban. Egy friss felmérés szerint az emberek 68 százaléka szerint Biden az országot érintő igazán fontos kérdésekkel nem foglalkozik eleget.

Mivel pár hónap és időközi választások lesznek mindez nem túl jó hír a demokratáknak.

Hasonló helyzetben általában lehetett számítani a First Lady-re. Nem csak Barack Obama, hanem például George W. Bush ciklusa alatt is megszokott volt, hogy vészhelyzet idején az elnök felesége nagyobb szerepet vállalt a támogatók mozgósításában.

A First Lady-k megítélése ugyanis rendszerint tartósan jó szokott lenni. Például amikor 2005-ben George W. Busht a többség már nem szívlelte, a hitvese Laura Bush támogatottsága még mindig 75 százalékon állt. Most a vezető párt az időközi választások előtt láthatóan fontos szerepet szánt Joe Biden feleségének Jill-nek, aki egy hét lefolyása alatt három kampányeseményen is felszólalt.

A probléma csupán annyi, hogy Jill népszerűsége is összeomlott az utóbbi hónapokban. Már azelőtt is, hogy a spanyolajkú szavazókat megsértette volna egy szerencsétlen kijelentésével. A First Lady a hispánok egyediségét ugyanis a San Antonióban kapható taco-hóz hasonlította, amelynek az érintettek nem örültek különösebben.

Korábban hasonlót nem igen láttak az elemzők, most viszont az elnök népszerűtlensége a közvetlen környezetére is átragadt. Annyira, hogy a feleségének a támogatottsága csak 34 százalékon áll, de a többség az alelnökről Kamala Harrisről se gondol jókat. Ennek okait korábban bővebben is fejtegettük.

Nem csoda, hogy a demokraták aggódva fordulnak rá az őszi időközi választásokra.