Az EU a magyar idegenforgalmi ágazat számára 280 millió euró beruházási programot hagyott jóvá

Hírek2022. márc. 30.MTI - Gebauer Szabolcs, Brüsszel

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a beruházás-támogatási programot, melynek révén a magyar állam 280 millió euróval (mintegy 106 milliárd forint) kívánja támogatni az idegenforgalmi ágazat fenntartható fellendülését - közölte a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret alapján hagyta jóvá a programot, melynek keretében a kedvezményezettek vissza nem térítendő közvetlen támogatásban részesülnek.

A támogatás összege kedvezményezettenként legfeljebb 2,8 millió eurót (mintegy egymilliárd forint) tehet ki.

Méretüktől függetlenül azok a vállalkozások jogosultak a támogatásra, amelyek idegenforgalmi tevékenységet folytatnak, így például szálláshely-szolgáltatással, vendéglátással, szórakoztató- és szabadidős tevékenységekkel foglalkoznak.

A program az eszközökbe történő magánberuházások létrejöttét hivatott támogatni, s ezzel ösztönzőleg hat a koronavírus-világjárvány által különösen sújtott idegenforgalmi ágazatban felhalmozódott beruházási hiány megszüntetésére. Az intézkedés révén várhatóan mintegy ezer vállalkozás jut majd támogatáshoz

- közölték.

Az Európai Bizottság megvizsgálta a magyar programot, és megállapította, hogy az összhangban van az ideiglenes keretben meghatározott feltételekkel - tette hozzá a brüsszeli testület.