Az EU egy évvel meghosszabbította a vegyi fegyverekre vonatkozó szankciórendszer érvényességét

Hírek2021. okt. 11.MTI

Az Európai Unió Tanácsa egy évvel, 2022. október 16-ig meghosszabbította a vegyi fegyverekre vonatkozó uniós szankciórendszer érvényességét.

A szankciórendszerrel az EU a vegyi fegyverek elterjedése és használata elleni küzdelemhez igyekszik hozzájárulni, továbbá támogatja a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt (CWC).

A 2018 októberében életbe lépett szankciórendszerben foglalt büntetőintézkedések

emberek esetében tiltják a beutazást az EU területére, és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban.

Jelenleg tizenöt emberre és kettő szervezetre vonatkoznak.

Az intézkedések olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik vagy amelyek

közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz, illetve ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek vagy más módon közreműködnek bennük.

Az uniós listán szereplők közül hatan a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban, négyen pedig az angliai Salisbury városában 2018 áprilisában elkövetett gyilkossági kísérletben vettek részt.