Az EU tagországok kormányai is elfogadták az orosz olaj árplafonját

Hírek2022. dec. 3.MTI, Növekedés.hu

Az Európai Unió és a G7 csoport (USA, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország) megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. 

Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

A bizottsági közlemény emlékeztetett: amíg az orosz tengeri kőolaj és kőolajtermékek importjára vonatkozó uniós tilalom továbbra is teljes mértékben érvényben marad, az árplafon lehetővé teszi az európai szolgáltatók számára, hogy orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad.

Az árplafon a kőolaj esetében hétfőn, december 5-én, a finomított kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5. után lép hatályba. A finomított kőolajtermékek árát a határidő előtt véglegesítik - jegyezték meg.

Az árplafon nem vonatkozik a már megvásárolt olajra, amelyet december 5. előtt raknak a hajókra, és amelyet 2023. január 19. előtt kirakodnak - tették hozzá.

A tanácsi határozat emellett mentességet vezetett be az Oroszországból származó vagy onnan exportált azon nyersolaj és származékai esetében, amelyeket a meghatározott árplafon szintjén vagy az alatt vásárolnak.

A Tanács továbbá vészhelyzeti záradékot is bevezetett, amely lehetővé teszi az olajnak az árplafonon felüli vásárlását és szállítását, ha ezek szükségesek az emberi egészség és biztonság vagy a környezet védelme érdekében, illetve természeti katasztrófa esetén.

Magyarország mentességet kap az orosz olajra vonatkozó ársapka alól - ezt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter jelentette be a Facebook-on.

Az Európai Unió még a nyár elején fogadta el az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot, amely magában foglalta az orosz olajra kivetett embargót is.Eszerint a behozatali tilalom - amely a Barátság kőolaj-vezetéken keresztül orosz olajt vásárló Magyarországra, Csehországra és Szlovákiára nem vonatkozik - december 5-én lép hatályba.

A választóvonalat jelentő dátum előtti hetekbena globális vevők hatalmas mennyiségben vásárolnak a tiltólistára kerülő orosz olajból – olvasható az Oilprice.com elemzésében.