Felpörögtek az orosz kőolaj-szállítmányok – fontos dátum közeleg

Elemzések2022. nov. 11.Dajkó Ferenc Dániel

Rekordokat dönt az orosz kőolaj kivitel. Ahogy közeledik az unió 6 szankcióscsomagjának az intézkedéseinek a hatályba lépése, úgy nő a kereslet is az orosz fosszilis energiahordozó iránt. Olyan exportpiacokon is tapasztalható ez a jelenség, ahol nem lesznek érvényesek a szankciók.

Életbe lép az embargó

Az Európát sújtó energiaválság kapcsán legtöbbször a földgáz van reflektorfényben, pedig nemsokára az olajpiacon is nagy változás várható. Az Európai Unió még a nyár elején fogadta el az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot, amely többek közt magában foglalja az orosz olajra kivetett embargót is. A behozatali tilalom (amely Magyarországra nem vonatkozik) nem azonnal, hanem fél évvel később, december 5-én lép hatályba.

A választóvonalat jelentő dátumig így kevesebb mint egy hónap van hátra. A vevők pedig úgy próbálnak egyre nagyobb mennyiségben bevásárolni a nemsokára tiltólistára kerülő orosz olajból, ahogy csak tudnak – olvasható az Oilprice.com elemzésében.

5 havi csúcs

A megugró kereslet hatására Oroszország kőolajexportja nemrég öthavi csúcsra ugrott, és a napi 3,6 millió hordós szintet is elérte így ismét ütötte az említett 6. uniós szankciócsomag kihirdetése előtti szintet. Ez a jelentős napi exportmennyiség nem csupán egy egyszeri kiugró adat, hanem egy növekedési trend eredménye. Ezt támasztja alá, hogy mostanra a négyhetes átlag is 3,18 millió hordóra nőtt, így elérte az augusztusi szintet.

A bővülő olajexport jó hatással volt az orosz exportbevételekre, amelyek 16 millió dollárral 149 millió amerikai dollárra nőttek a november negyedikét megelőző héten. Ez az érték öthetes csúcsot jelent.

Érdemes kiemelni, hogy az európai országok irányába is többhetes rekord szintre ért az orosz olaj kivitele. A november 4-ét megelőző 4 hetes időszakban több mint 7 százalékkal növekedett a fosszilis energiahordozó kivitele az európai piacok irányába, az előző hónaphoz képest.

Érdekesség, hogy Európán belül elsősorban nem a mediterrán térségben található országokba irányuló tengeri export növekedett. Mi több Bulgária és Románia irányába az utóbbi időben stagnált a kivitel, ami csak fele a nyár eleji volumennek.

Ázsia irányába is nő az export

Azonban nem csupán Európa, hanem Ázsia irányába is jelentősen emelkedett a kivitel volumene. A november 4-ét megelőző négyhetes időszak alatt vitték ki idén a legtöbb olajat az oroszok az ázsiai piacra.

Biztosítási és szervizelési tilalom

Utóbbi jelenség azért tűnhet különösnek, mert az ázsiai országok nyilvánvalóan függetlenek az uniós szankcióktól.

Ennek oka, hogy december 5-én nem csak az orosz olaj esik majd embargó alá, hanem életbe lép a tengeri kőolajat szállító hajók biztosításának és szervizelésének a tilalma is. Ez utóbbi alól csak az jelenthet kivételt, ha az orosz kőolajat a vevők olyan áron vásárolják meg, amely a G7 országok és Ausztrália által meghatározott árplafon alá esik.