Az Európai Beruházási Bank 804 millió eurót kötött le magyar beruházások támogatására

Hírek2023. ápr. 3.Növekedés.hu

  • Az Európai Beruházási Bank (EBB) több mint 600 millió euró összegben biztosított klímafinanszírozást a magyarországi zöld átállás felgyorsítására.
  • Az EBB által nyújtott tavalyi támogatás magában foglalta lakóépületek energiahatékonysági célú utólagos átalakításának és villanyvonatok beszerzésének finanszírozását.
  • Az EBB az Eximbankkal partnerségben 100 millió euró összegben nyújtott finanszírozást kkv-knak és közepes tőkeértékű vállalatoknak, új beruházásokat és éghajlat-politikai intézkedéseket támogatva.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Beruházási Alap (EBA) az elmúlt évben 804 millió euró összegű új finanszírozást írt alá kiemelt magyarországi beruházások céljára.

2022-ben az EBB magyarországi tevékenysége keretében finanszírozást nyújtott az energia, a közlekedés és az innováció területén, valamint támogatást biztosított kkv-knak és közepes tőkeértékű vállalatoknak. Az ezen ágazatokban aláírt összes finanszírozás háromnegyede az éghajlat-politikát és a környezeti fenntarthatóságot támogatta. Az EBB különösen lakóépületek energiahatékonysági célú felújításához és háztartási megújulóenergia-rendszerek telepítéséhez nyújtott támogatást országszerte. A projekt a lakossági energiamegtakarításra irányuló beruházásokat célozza, és része a 2021-ben elindított magyarországi otthonfelújítási programnak. A finanszírozás egy második részlettel egészíti ki az EBB tavaly odaítélt zöldhitelét, és különféle energiahatékonysági célú felújításokat és korszerűsítéseket támogat.

Az EU bankja emellett új, célzott támogatást nyújtott biztonságosabb, kényelmesebb és környezetbarátabb távolsági buszokhoz és vonatokhoz, valamint a közúthálózat országszerte történő fejlesztéséhez. Ezenkívül a Bank az Eximbankkal partnerségben 100 millió eurót bocsátott rendelkezésre kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint közepes tőkeértékű vállalatok számára. A partnerség lehetővé teszi, hogy az Eximbank versenyképes és elérhető kamatokkal biztosítson finanszírozást, növelve a potenciális kedvezményezettek számát.

A megfizethető, energiahatékony otthonokhoz, a biztonságosabb és tisztább tömegközlekedéshez, valamint a kkv-knak és a közepes tőkeértékű vállalatoknak kínált zöld finanszírozáshoz nyújtott támogatásunk segíti Magyarországot abban, hogy gyorsabban átálljon egy olyan zöldebb és virágzóbb jövőre, amelyből senki nem marad ki

mondta az EBB alelnöke, Teresa Czerwińska. – Előretekintve az EBB csoport különösen a vasúti ágazatban, az infrastruktúra-fejlesztés és az energia terén történő zöld beruházásokra, valamint a kkv-k és a közepes tőkeértékű vállalatok finanszírozásának támogatására összpontosít.”

2022-ben az EBB tanácsadási szolgálatai fokozták az állami és magánszektorbeli szervezetek számára nyújtott, testre szabott tanácsadási támogatást az olyan ágazatok vonatkozásában, mint az éghajlatváltozás, a közlekedés, valamint a kutatás-fejlesztés. 2023 januárjában az EBB szakértői 27 aktív tanácsadási megbízással kapcsolatban nyújtottak tanácsadást, az eddig lezárt megbízások száma pedig meghaladja a 140-et. 2006 óta a JASPERS önmagában közel 22 milliárd euró értékű beruházási projekt előkészítését segítette a közlekedés, a vízgazdálkodás, az egészségügy, a kutatás és a körforgásos gazdaság területén, valamint egyéb ágazatokban.

Az EBB 1990 óta tevékenykedik Magyarországon, és több mint 24 milliárd eurót folyósított olyan projektek finanszírozására, amelyek támogatják a magyar gazdaságot. Az EBB az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó pénzintézete, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Olyan észszerű beruházásokat finanszíroz, amelyek hozzájárulnak az EU szakpolitikai céljaihoz. Az EBB kiemelt prioritásai az éghajlat és a környezet, a fejlesztés, az innováció és a készségek, a kisvállalkozások, az infrastruktúra, valamint a kohézió. Az EBB szorosan együttműködik más uniós intézményekkel az európai integráció erősítése, az Európai Unió fejlődésének előmozdítása és az uniós szakpolitikáknak a világ több mint 120 országában történő támogatása érdekében.

Felállítása óta az EBA 29 szerződés révén 289 millió euró értékű finanszírozást biztosított Magyarországon. Ezek a befektetések várhatóan körülbelül 2,5 milliárd euró összegű finanszírozást generálnak, és eddig több mint 147 000 munkahelyet támogattak. Az EBA az EBB csoport része. Központi feladata az európai mikrovállalkozások és kkv-k támogatása, segítve őket a finanszírozáshoz jutásban.Az EBA kifejezetten erre a piaci szegmensre irányuló kockázati és növekedési tőkét, garanciákat és mikrofinanszírozási eszközöket alakít ki és fejleszt tovább.E szerepkörében az EBB hozzájárul olyan kulcsfontosságú uniós szakpolitikai célok megvalósításához, mint a versenyképesség és a növekedés, az innováció és a digitalizáció, a társadalmi hatás és befogadás, a készségek és a humán tőke, az éghajlat-politika és a környezeti fenntarthatóság.