Háború: A lengyel és a balti határhoz is telepítenek atomfegyvereket

Hírek2023. ápr. 3.Sz.A.

Szentpétervár egyik kávézójban robbanás történt, melyben életét vesztette egy háborúpárti blogger, Vladlen Tatarszkij - jelentette be az orosz belügyminiszter.

Orosz médiaértesülések szerint a bombát egy ajándékdobozba csomagolhatták. A robbanásban 30 személy is megsérült - olvasható a The Guardian napi haditudósításában.

- Tatarszkij - akinek valódi neve Maxim Fomin - nagyon befolyásos háborúpárti véleményvezért volt, 560 ezer követővel rendelkezett a Telegram csatornán, sajtóhírek szerint egy katona szobrát kapta ajándékba, és mikrofon volt a kezében, amikor a robbanás bekövetkezett.

- Oroszország belarusz nagykövete bejelentette, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Fehérorszország és a vele szomszédos NATO tagállamok - Lettország, Litvánia és Lengyelország -  határainak közelébe. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég jelentette be, hogy atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég jelentette be, hogy atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére.

- Anthony Blinken amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott az orosz külügyminiszterrel, és kérte az Oroszoroszágban bebörtönzött Evan Gerskovich amerikai újságíró szabadon engedését. Szergej Lavrov a kérést elutasította, szerinte a Wall Street Journal munkatársának ügyét nem szabad átpolitizálni, és médiafelhajtást köríteni.

- Világszerte három tucat, különböző sajtóorgánumnál dolgozó szerkesztő írta alá azt a levelet, melyben elítélik Evan Gershkovich letartóztatását. Mint írják, ezzel Moszkva a sajtószabadságot sértette meg, bünteti az újságírók munkáját, és azt az üzenetet küldi, az országban nem dolgozhatnak szabadon a külföldi tudósítók.

- Nagyon nehéz helyzet alakult ki a hónapok óta ostrom alatt tartott Bahmut városában - erre figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüezentében. Az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetőke, Jevgenyij Prigozsin előzőleg jelentette be, hogy orosz zászlókat húztak fel a város középületeire. Prigozsin már korábban is posztolt videókat arról, hogy elfoglalták a várost.
 
- Legkevesebb hat ember megsebesült, amikor ukrán sorozatvetők HIMARS- és kazettás robbanótöltettel felszerelt Vilha rakétákat lőttek ki Melitopolra - közölték az orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megyei város biztonsági szolgálatai - írja a TASZSZ.
 
- Szaúd-Arábia és más OPEC+ ország bejelentette, hogy csökkentik az olajkitermelést napi 1,16 millió hordóval, az olaj ára elemzők szerint emelkedni fog a hír hatására.
 
Hétfő reggel a Brent olaj ára már 84 dollár körül alakult, ami 5 százalékos drágulást jelent.
 
- Oroszország katonai vesztesége már meghaladja a 200 ezer főt, ebben sok olyan halott is van, akik nem harci cselekményekben vesztették életüket, hanem más okok miatt. Vezető halálok például a lőszerek és fegyverek rossz ismerete, a közúti balesetek, és a hideg miatti kihűlés - írja a brit védelmi minisztérium hírszerzési forrásokra hivatkozó jelentése.