Az MKIK fórumot indított a cégek megoldási javaslatainak összegzésére

Hírek2020. márc. 20.Növekedés.hu

Az elmúlt két hétben több fórumot is elindított a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ahol azonosítják a vállalkozások jelzéseit, nehézségeit, és megoldási javaslataikat, melyeket továbbítanak a döntéshozóknak.

A koronavírus (COVID-19 vírus) megjelenése és terjedése olyan rég nem látott kihívás elé állítja a világgazdaságot, így természetesen hazánkat is, amely azonnali társadalmi és gazdasági beavatkozást igényel. A vírus hatása ma már érzékelhető mikrogazdasági és nemzetgazdasági szinten egyaránt, azonban a hatások végső kimenetele még senki számára nem ismert - olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

Úgy látjuk, hogy Magyarország kormánya határozottan, elszántan és elkötelezetten lép fel minden lehetséges eszközével a vírus ellen. Ebben a munkában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a teljes kamarai hálózat óráról órára kiszolgálja a döntéshozókat. Az elmúlt két hétben több fórumot is elindítottunk, amelyeken keresztül azonosítottuk – és folyamatosan azonosítjuk – a vállalkozások jelzéseit, nehézségeit, és megoldási javaslataikat.

Ezeket naponta többször összegezzük és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a feltárt problémákra konkrét megoldási javaslatokat fogalmazhassunk meg a döntéshozóknak.

Ugyanakkor látni szükséges, hogy a koronavírus eltérően érinti az egyes ágazatokat, amely egyértelműen determinálja az állami beavatkozások prioritási sorrendjét. Mindebben, valamint a megfelelő intézkedések megalapozásában a kamarai hálózat teljes körűen támogatja a Kormányzat jelenlegi feszes munkáját. Ahhoz azonban, hogy minden területet kellően elemezhessünk információra és időre van szükségünk.

  • Az előző információgyűjtés elindult két hete, amelyben több, mint 15 ezer cég töltötte ki a kérdőívünket, és a területi kamarákhoz is ezres nagyságrendben érkeztek jelzések.
  •  
  • A jelenlegi helyzetben a gazdaság egyes területeinek pénzügyi megsegítése – a szolidaritás jegyében – folyamatosan zajlik, míg más területek lassacskán kapacitáskorlátba ütköznek. Ezúton fejezzük ki köszönetünket a magyar lakosságot kiszolgáló ellátási láncokban résztvevőknek, amiért az elmúlt, rendkívül nehéz időszakban kimagasló teljesítménnyel helyt álltak.

Az MKIK kéri a vállalkozásokat, hogy észrevételeiket továbbra is küldjék meg a kamarai rendszerbe, hogy a jövőben is az ő, valamint a teljes gazdaság érdekét tudjuk szolgálni.