Az MNB kamatdöntés mellett fontos KSH adatok is érkeznek a jövő héten

Hírek2024. aug. 25.MTI

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig közli egyebek mellett a júniusi kereseti adatokat és a turisztikai szálláshelyek júliusi forgalmát is.

Hétfőn hozza nyilvánosságra a keresetek júniusi statisztikáit a KSH. Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. A legutóbbi, júliusi ülésen a testület 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

Csütörtökön ismerteti a KSH a turisztikai szálláshelyek júliusi forgalmát. Júniusban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,8 millió vendég csaknem 4,2 millió vendégéjszakát töltött el.

Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal az ipari termelői árak júliusi alakulását. Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál. A belföldi értékesítés árai 0,2 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítéséi 4,2 százalékkal nőttek.

A KSH szintén pénteken közli a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi alakulását. Az első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.